Blog o ciastach,ciasteczkach i innych słodkościach przygotowywanych przez młodą kuchareczkę
wtorek, 26 sierpnia 2008

Witajcie:)! Od dzisiaj jestem autorką tego bloga. Dopiero co zaczynam,więc wybaczcie gdyby coś było nie tak. To będzie blog poświęcony słodkościom,ale czasem także i innym daniom- ogólnie kulinarny. Będę tu zamieszczała przepisy z różnych blogów,książek, swoje własne lub rodzinne, oczywiście wypróbowane przeze mnie:). Mam na imię Ola,ale podpisuje się jako Olcik i tak też do mnie piszcie. Mam co prwada dopiero 15 lat-piszę dopiero,bo wiem przecież ,że takie blogi redagują zwykle osoby dorosłe,ale ja przełamuję stereotypy -bo piekę dużo lepiej niż moja mamuśka,ba nawet o niebo lepiej. No ale tak to już jest -"świat jest pełen niespodzianek":)

śliweczki

No to biorę się do robotki i zamieszczam swój pierwszy przepis pochodzi on od whiteplate (jednego z moich ulub. blogów;) Liskę,autorkę przy okazji pozdrawiam. To ciasto jest bardzo łatwe i bardzo pyszne.

Ciasto kruche ze śliwkami

Na ciasto:

125 g mąki

125 g schłodzonego masła,pokrojonego w kostkę

75 g drobego cukru

1 żółtko

Na wierzch:

500g śliwek-przepołowionych

1 łyżeczka cynamonu(ja dałam mniej)

cukier do posypania

Piekarnik nagrzac do 190 st. C. Składniki na ciasto wymieszać w misce.Należy pamiętać,że sukces tego ciasta polega na tym,żeby jak najmniej go wyrabiać-chodzi o to żeby składniki się tylko połączyły.Ciastem wylepić foremkę do tart. Na wierzchu ułożyć śliwki,nacięciami do góry. Posypać cynamonem. Piec 45-50 minut. Jeśli ciasto zbyt szybko się zarumieni przkryć je folią aluminiową i dalej piec. Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem.

Ciasto kruche ze śliwkami Smacznego!

 

 

| < Sierpień 2008 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Zakładki:
O autorce
Ulubione
Zdjęcia i teksty są mojego autorstwa i podlegają prawu autorskiemu. Zanim skopiujesz - zapytaj! * Jeśli chcesz umieścić mój przepis na swoim blogu, proszę podaj do niego link.
Tagi