Blog o ciastach,ciasteczkach i innych słodkościach przygotowywanych przez młodą kuchareczkę

śniadanko

czwartek, 29 kwietnia 2010

"Jestem od nich uzależniona - zresztą jak wszyscy, których nimi częstuję", tak zapoczątkowała opis poniższych batoników Nigella. A co ja od siebie dodam?

Ano dodam, że przepyszne, zdrowe, wciągające, doskonałe na drugie śniadanko. Dobra alternatywa dla tych, którzy śniadań nie jadają bo: a) nie mają czasu, b) nigdy rano nie mają apetytu. Dobre zarówno z mlekiem, herbatką czy też kawą.  Uwaga! UZALEŻNIAJĄ!

A więc kupujcie płatki owsiane, mleko skondensowane, bakalie i do dzieła!:)

 

Śniadaniowe batoniki zbożowe

( przepis cytuję za Nigellą, pochodzi on z jej książki "Nigella Ekspresowo" ss.94-95)

- 1 puszka mleka skondensowanego

- 250 g płatków owsianych "górskich"

- 75 g wiórków kokosowych

- 100 g suszonej żurawiny

- 125 g mieszanki ziaren sezamu, pestek dyni i słonecznika (możesz dobierać proporcje wedle uznania)

- 125 g niesolonych orzeszków ziemnych (możesz zastąpić  je innymi orzechami, np. włoskimi)

1. Rozgrzej piekarnik do 130 st C i posmaruj olejem blachę o wymiarach 23x33x4 lub jednorazową blachę aluminiową (tę bardziej polecam, ponieważ batoniki są klejące).

2. Podgrzej mleko skondensowane na dużej patelni.

3. W tym samym czasie wymieszaj pozostałe składniki, a następnie zalej je podgrzanym mlekiem, starannie mieszając drewnianą lub kauczukową łopatką.

4. Rozprowadź masę na blasze za pomocą łopatki, a jeszcze lepiej rękami ( w jednorazowych rękawiczkach lateksowych), żeby wyrównać powierzchnię.

5. Piecz przez ok. 1 godzinę, następnie wyjmij blachę z piekarnika i po upływie 15 minut pokrój na 16 kwadratowych kawałków (4 wzdłuż i 4 w poprzek). Odstaw do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego:)

 

Ku mojej ucieszeFestiwal Płatków Owsianych trwał będzie jeszcze przez miesiąc!:D

 

Miłego piątku Wam życzę, Olcik

wydrukuj przepis

czwartek, 20 sierpnia 2009

 

 

Kto lubi pankejki ręce do góry!

Ooo  widze las rąk!

:-)

Wszyscy je lubią:),wiadomo.. ale czy próbowaliście pankejków z porzeczkami ?,  nie! no to zróbcie je koniecznie jeszcze w tym sezonie .Polecam naprawdę!

I choć nie jestem fanką porzeczek( a w szczególności czarnych) , to w takim wydaniu posmakowały mi tak,że nie mogłam się ich nachwalić.Żeby nie wyszło,że jestem samochwała,to dodam,że mojej babci także bardzo posmakowały i równiez się nimi zachywacała:)

Pochwalę się też ,że  mam nowy przepis na ciasto podstawowe  od pani Asi z Kwestii Smaku ,który jest dla mnie osobiście najlepszy:)

Pankejki z porzeczkami

- 1 i 1/4 szkl. mąki

- 1 jajko

- 1 i 1/4 szkl. maślanki

- 1/4 szkl. oleju

- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka sody

- 1/4 szkl. cukru pudru

- szczypta sody

- porzeczki ( ilość wedle uznania)

1. Mieszamy wszystkie składniki na gładką masę( o konsystencji gęstej śmietany), na końcu dodajemy owoce.

2. Rozgrzewamy patelnię i na średnim ogniu smażymy pankejki z dwóch stron. Podajemy z dodatkami ,najlepsze z kleksem bitej  śmietanki .

Smacznego!:)


 

Ps: Ile razy odmieniłam słowo "chwalić" ?:P

sobota, 30 maja 2009

Drinki majowe

Nawet nie zdawałam sobie sprawy,że wezmę w tej akcji udział i to jeszcze zupełnie pod koniec;P A jednak..

Jak to trafnie ujął Forrest Gump:

'Życie jest jak pudełko czekoladek. Nigdy nie wiesz, na co trafisz.'

Koktajl z truskawkami

- truskawki (wedle upodobania ,ja dałam ok.400g)

- pół litra Maślanki

- miód lub cukier (oczywiście można bez:P)

1. Wszystko wrzucamy do robota,chwila i mamy koktajl.Teraz przelewamy do szklaneczki,dosładzamy do smaku,możemy udekorować listkiem mięty lub melisy oraz truskawką:)

Na zdrowie!

Ps: Polecam gorąco,jak dla mnie pyycha!:)

Proponuję go także w ramach kończącej się już niestety akcji"Majowe śniadanie" ,bo super smakuje z rana:)!

Majowe sniadanie

czwartek, 28 maja 2009

Wspomnienia.To nieodłączna część naszego życia.Gdziekolwiek byśmy nie byli,cokolwiek by się nie stało zawsze są z nami.Lepsze,gorsze ale są.

Pamiętam babcię krzątającą się po kuchni.

Pamiętam siebie sprzed laty,gdy 1 września stałam z tornistrem przed drzwiami i wyczekiwałam pierwszego dnia w szkole.

Pamiętam spódnicę mamy- w kratkę i śliwkowy żakiet, i buty zamszowe ze skórzanymi czóbkami też pamiętam.

Pamiętam jak wczoraj wakacje u dziadka. Dwa miesiące spędzone na wsi,dojrzewającą pszenicę i kartofle za stodołą.Mnie bawiącą się w piaskownicy.

Pamiętam żółtą princeskę i bluzkę granatową w paski.

Pamiętam swoje pierwsze ciastka,trochę spalone i siebie samą z poparzonymi paluszkami:)

Pamiętam i ser biały z cukrem-jedyny nabiał jaki kiedyś jadłam.To zaskakujące jak wszystko się zmienia.

Dziś przedstawiam Wam coś ,co uwielbiam od dziecka.Coś,czego nauczyła mnie  mama.To jedna z tych rzeczy,którą najszybciej nauczyłam się sama przyrządzać.Najprostszy,a zarazem najlepszy:)

Przepis

- dobrej jakości ser biały

- jogurt,śmietanka (wedle upodobania)

- cukierrr..

1. Rozgniatamy serek widelcem,dodajemy śmietankę etc. ,dosypujemy cukier:)

Smacznego:)

Majowe sniadanie

sobota, 09 maja 2009

Nie mogę się już doczekać  świeżych,polskich truskawek. Widuję już te nadzwyczajnie wielkie,"nachemizowane",ale to przecież nie to samo.Dochodzę więc do wniosku ,że lepiej  zużyć,a raczej wykraść:P babci ostatnie paczuszki tych naszych ,ogródkowych z zamrażarki, niż  cieszyć się  sztucznym smakiem czegoś truskawkopodobnego.Wolę poczekać na te późnomajowe,dojrzewające w polu.Wolę wstać wcześnie rano,iść na targ  ustawić się z łubianką grzeczniutko w kolejce. Rozsmakowywać się w tych najprawdziwszych ,jedynych w swoim rodzaju- naszych polskich truskawek.

I tak marząc o tych świeżych ,postanowiłam dodać zeszłorocznych do dzisiejszego jogurciku,razem z crunchy stanowiły jedno z najlepszych śniadań :D! Jogurt ,musli,cruchny uwielbiam.Dla mnie to obowiązkowe śniadanko weekendowe.Poprosu nie ma nic lepszego na start.

A więc proponuję

- jogurt naturalny (najlepiej smakuje mi D.;)

- garstka mrożonych truskawek

- crunchy (u mnie tropikalne,super się skomponowały z truskawkym smakiem:)

1.Sposób podania zależy tylko i wyłącznie od naszej woli możemy: wlać do miseczki jogurt,na to truskawki(razem z sokiem,który puszczą po rozmrożeniu!, i posypać crunchy. Albo odwrotnie:) Do wyboru.

Zaledwie chwilka i mamy pożywne, wiosenne śniadanko:)

Smacznego!

środa, 04 marca 2009

Oj jak ja lubię placki:D,bliny były pyszne,więc zaraz zachciało mi się czegoś podobnego. Pancakes to coś pomiędzy naszym omletem,a naleśnikiem.Podawane są w Stanach Zjednoczonych najczęściej na śniadanie.Jedzone z syropem klonowym,ale nie tylko,bo dodatków do Pancakesów jest multum!:D Nie miałam dziś zbyt wiele czasu,zźiębnięta i ogarnięta przeżyciami po filmie "Popiełuszko" postawiłam na coś dobrego i nie zabierającego dużo czasu;) Oczywiście to taka lekka podróbka tych tradycyjnych placków.Ale obiecuje,że następnym razem będą te prawdziwe,duże i puszyste:)

Składniki:

- 1 szklanka przesianej mąki pełnoziarnistej

- 2 łyżki rozpuszczonego i ostudzonego masła,dobrej jakości

- 2 łyżeczki cukru

- pół szkl. wody gazowanej

- pół szkl. jogurtu naturalnego

- 1 i pół łyżeczki proszku do pieczenia

- 2 jajka

- masło(do smażenia)

- dodatki: u mnie ser ,cukier trzcinowy i wiśnie

1.Wymieszaj razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
2.Całe  jajka ubić.
3.Dodać suche składniki do jajek a następnie mleko i masłoi, zamieszać.
4.Najlepiej smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu (tylko pod pierwszego placka dać na patelnię parę kropel oleju). Nalać małą chochelką ciasto. Przewrócić po kilku minutach.
Najlepiej smakują z syropem klonowym.

Podsumowanie Pączkowego Tygodnia :)

sobota, 21 lutego 2009

To jeden z najstarszych produktów spożywczych i jedna z najbardziej popularnych kasz, najczęściej stosowana w dietach małych dzieci ,gdyż jest lekkostrawna. Kaszę mannę można przygotować jako samodzielną potrawę (np. zupę mleczną) lub jako środek zagęszczający (wiążący) do ciast, zup, przetworów mięsnych. Czasami stosowana jest zamiennie z bułką tartą do posypywania brzegów formy do ciasta, bądź zamiennie z makaronem,jako dodatek do zup.Dobra jakościowo kasza manna powinna być biała z odcieniem żółtawym.

I jeszcze raz kasza manna. Tym razem z bananami.Tak ,wiem,wiem już podobną zamieszczałam tu.Tyle,że bez bananów.No ale przecież to danie jest niezwykłe i można je zrobić na tysiąc sposobów.Co bardziej się nadaje na Tydzień potraw z kaszy manny ,niż tradycjna,domowa kaszka na mleku?:)

Składniki:

-ok. 400ml mleka

- 5 łyżek kaszy mannej

- banan

- cukier brązowy

- chipsy bananowe(dowolna ilość)

1. Oczywiście jak powszechnie wiadomo,należy zagotować mleko,gdy zacznie wrzeć,wsypujemy kaszkę i pokorojonego banana mieszamy przez około 2 minuty-do zgęstnienia.

2.Przelewamy do miseczki,dodajemy chipsy bananowe,posypujemy cukrem i cieszymy się pysznym smakiem:)

 

piątek, 16 stycznia 2009

Zimowy Festiwal Zupy 10.01.2009 - 20.01.2009 Witam ,witam i o zdrowie pytam?:) Dziś mocno przeziębiona się z Wami witam niestety... Przygotowałam dziś takie oto pożywne śniadanko.Kaszkę manną uwielbiam,mogłabym ją jeść i jeść-pomijając to ,że jest straasznie sycąca-podobnie jak owsianka:P. Przypomina mi dom,sprawia ,zaliczam ją do tzw."uspokajaczy"-zresztą jak wszystkie zupki. No więc dziś na tę choróbsko i Festiwal Zupy proponuję taki oto pomysł na śniadanko lub kolacyjkę (jak kto woli) .Można zrobić ją oczywiście na wiele wersji : solo,z cukrem,miodem ,owocami,solą czy też z kakao.Jedni wolą tzw."klajster" inni zaś w nieco rzadszej wersji. Wedle uznania:) Gorąco polecam ,to jedno z najlepszych posiłków na świecie,które urzekają swoją prostotą ,a można byłoby zrobić dla nich naprawdę wiele:).

Składniki:

- ok. 400 ml mleka

- ok. 5 łyżek kaszki mannej-ja daję tą błyskawiczną

- dodatki wedle uznania: sól,cukier,miód,kakao,owoce itp.

1. Na gotujące się mleko wrzucamy kaszę manną i tak dalej zagotowywujemy ,cały czas mieszając. Na koniec przelewamy do miseczki,wrzucamy dodatki i  jemy!:)

Smacznego!

Pozdrawiam cieplutko:*

Ps: A daje jeszcze bałwanka(ulepionego jakiś tydzień temu,ale jeszcze sie trzymającego!)-tak na dobry początek Ferii!

 

niedziela, 16 listopada 2008

To kolejny pomysł na pyszne śniadanko!:) Odkryłam swoją kolejną ulubiona propozycję na śniadanie.Jest to zdrowa,pyszna,słodka owsianka.Gorąco zachęcam do jej zrobienia! Bo przepysznie smakuje,wzmacnia no i sprawia,że czuje się zdrowo najedzona.Tej zimy oj coś czuje,że królowały będą zupki mleczne.Jakoś wyjątkowo mam na nie ochotkę-to już trwa tak od roku..I pomyśleć,że kiedyś nienawidziłam ciepłego mleka;d. Jak już pisałam ta owsianka jest świetna,zachęcam do przyrządzenia jej oczywiście na różne sposoby-niebawem pojawią się kolejne propozycje. A tymczasem Pozdrówka!:*

-Gotuję 400 ml mleka ,razem z dużym,pokrojonym w kostkę bananem oraz z 4 łyżkami płatków owsianych błyskawicznych- do zagotowania.

I gotowe:)

sobota, 08 listopada 2008

Witajcie! Dawno,ba bardzo dawno tu nie zaglądałam .Wiem,wiem cały czas sobie powtarzam ,że zacznę w końcu tu dodawać przepisy i co? No tak..brak czasu wszystko psuje.Szkoła,lekcje-życie biegnie bardzo szybko.Zanim się obejrzymy będą święta .Ale nie o nich dzisiaj będzie mowa rzecz jasna..-bo do nich mamy jeszcze troszkę czasu,choć spostrzegłam wczoraj już wystawy w centrach handlowych wraz  z choinka i bombkami.No nie to już jest przesada!

Dobra,ale do rzeczy.Od dziś zaczynam nowy cykl na blogu,a mianowicie:"Pyszne śniadanko" czyli coś na dobry początek dnia.Bo jak wiemy to śniadanie jest właśnie najważniejszym posiłkiem dnia,a więc powinno nam dostarczać duuużo dobrej energii. Dziś chciałabym się z wami podzielić pomysłem na jedno z moich naj. śniadanek-robie je sobie często i za każdym razem smakuje inaczej,bo to od nas zależy jakie składniki do niego dodamy.Bazą jest oczywiście jogurt,ja sama jem tylko ten naturalny Danone ,ale to oczywiście zależy od gustu:) Dalej,dodajemy musli i tu jest na naszym rynku szereg świetnych produktów- Ja ukochałam sobie Musli firmy nestle,Fitelle cynamonową oraz Musli i granole firmy Sante.:) ,dalej dodatki w postaci owoców-czyli najelpiej sezonowych,dziś były to mandarynki z kiwi.

Jak widzicie wsystko zależy od waszej inwencji,kto jak lubi.Serdecznie polecam ten pomysł na śniadanko,bo jest wprost wyśmienity!:D

| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Zakładki:
O autorce
Ulubione
Zdjęcia i teksty są mojego autorstwa i podlegają prawu autorskiemu. Zanim skopiujesz - zapytaj! * Jeśli chcesz umieścić mój przepis na swoim blogu, proszę podaj do niego link.
Tagi