Blog o ciastach,ciasteczkach i innych słodkościach przygotowywanych przez młodą kuchareczkę

Sernikowo

środa, 07 kwietnia 2010

"Rosyjska tradycyjna pascha przyrządzana jest i podawana zasadniczo tylko raz do roku na Wielkanoc. Robi się ją przede wszystkim z mleka i jajek, które kojarzone są z wiosennym odradzaniem się przyrody i od zawsze obciążone były religijnymi znaczeniami symbolicznymi, także w chrześcijaństwie. Dodatki do paschy - cukier, bakalie itp. są produktami luksusowymi, symbolizującymi bogactwo i dobrobyt.

Kształt ściętej piramidy symbolizować ma Grób Chrystusa. Samo słowo oznacza Wielkanoc.

Pascha jako potrawa Wielkanocna znana jest również w Polsce, zwłaszcza wśród rodzin wywodzących się z Kresów Wschodnich. W ostatnich czasach, w związku z zanikiem znajomości tradycji i symboliki traktowana bywa jako zwykły deser, podawany przez cały rok, także w dni powszednie  ."

Wikipedia

Od kilku lat byłam bardzo ciekawa jak właściwie smakuje owy deser. Oczywiście po części każdy z Nas potrafi sobie wyobrazić smak twarogu z jajkami, masłem, bakaliami i dużą porcją aromatu wanilii. Jednak.. znając zarówno sernik pieczony, na zimno czy też twaróg nie przypuszczałam, że Pascha smakuje tak dobrze i jeśli podobnie  jak ja uwielbiacie nabiał i  nie próbowaliście jej dotąd, nie zwlekajcie!

W następne święta musowo musi zagościć na Waszych stołach, ja już obmyślam kolejne wersje..

Pascha waniliowa z rodzynkami i wiśniami w cukrze

( przepis  na Paschę rosyjską,  częściowo zmodyfikowany przeze mnie)

 

- 50 g rodzynek (wcześniej namoczonych w alkoholu, pozostawić trochę do ozdoby)

- 50 g wiśni w cukrze ( odłożyć kilka do ozdoby)

- 50 g cukru

-  25 g miękkiego masła

- 1 laska wanilii

- chlust rumu

- 600 g półtłustego bądź tłustego twarogu

-  2 jajka

- gaza

- czysta, ceramiczna doniczka, babkowa forma bądź miseczka

 

Jajka ucieramy z cukrem. Mielimy ser, dodajemy wcześniej utarte żółtka, masło, rum, rodzynki i wiśnie w cukrze. Wrzucamy ziarenka wydłubane z jednej laski wanilii. Mieszamy.

Miseczkę bądź inną formę wykładamy gazą i napełniamy wcześniej przygotowaną masą serową. Spód foremki wyłożonej masą zawijamy rogami gazy, stawiamy na nim (tym spodzie:P) talerzyk  z ciężarkiem (za niego może posłużyć np. słoik z dżemem).

Odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnie delikatnie odwijamy Paschę i przekładamy na talerzyk, dekorujemy pozostałymi rodzynkami i wiśniami w cukrze.

Smacznego:)

 

wydrukuj przepis

 

niedziela, 28 marca 2010

"Nasz stół wielkanocny

haftowany w kwiaty.

W borówkowej zieleni

listeczków skrzydlatych

lukrowana baba

rozpycha się na nim,

a przy babie-

mazurek w owoce przybrany.

Palmy pachną jak łąka

w samym środku lata.

Siada mama przy stole,

A przy mamie tata.

I my.

Wiosna na nas

zza firanek zerka,

a pstrokate pisanki

chcą tańczyć oberka.

Wpuśćmy wiosnę,

Niech słońcem

zabłyśnie nad stołem

w wielkanocne świętowanie

jak wiosna wesołe!"

E. Skarżyńska

 

 

Ten sernik znalazł uznanie wśród wszystkich którzy go skosztowali. Ja jednak jako swoje 5 groszy dodałabym do masy 1/4 łyżeczki soli- tak aby podrasować jego smak. Zachwycą się nim wszyscy miłośnicy krówek i karmelu.  Razem z Liską polecam go na Wielkanoc. Jest pyszny!

 

Sernik krówkowy

 

Spód:

50 g orzeszków solonych

80 g ciastek kruchych (użyłam ciasteczek Lu petitki)

30 g masła

1 łyżka cukru

 

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (użyłam tortownicy o średnicy 20 cm i dosyć wysokim brzegu, ale spokojnie można wykorzystać taką o średnicy 22-24 cm, sernik będzie nieco niższy).

Składniki spodu zmielić w malakserze - orzeszki mogą być też dobrze posiekane.

Wyłożyć masę na spód, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C. Piec 12 minut.

Masa:

 

400 g masy kajmakowej/krówkowej (można kupić gotową - w sklepach znajdziemy ją najczęściej tam, gdzie mleko skondensowane i śmietany UHT)

50 g masła

100 g cukru

cukier z prawdziwą wanilią (ja dałam własnego wyrobu)

600 g sera trzykrotnie mielonego (można połączyć np. 450 g sera w wiaderku ze 150 g twarogu w kostce)

1 łyżka mąki pszennej

1/4 łyżeczki soli

 

Masło utrzeć z cukrem i wanilią, dodać 230 g kajmaku (resztę wykorzystamy do polewy) i utrzeć na gładką masę, następnie dodawać jajka i po łyżce sera, sól i mąkę. Dobrze zmiksować.

Masę przełożyć na podpieczony spód, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 180 st C. Piec 45-50 minut. Po 30 minutach należy sprawdzić stopień upieczenia - gdyby sernik za bardzo się rumienił, trzeba przykryć wierzch folią aluminiową.

Wyłączyć piekarnik i ostudzić sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Niestety opadnie.

Kiedy zupełnie ostygnie, wyjąć i przygotować polewę:

 

Polewa:

 

170 g masy kajmakowej włożyć do garnuszka, dodać 3 łyżki mleka i gotować na malutkim ogniu, aż masa stanie się bardziej płynna. Jeśli będzie miała grudki, należy ją zmiksować. Zdjąć z ognia, dodać 2 łyżeczki masła i dokładnie wymieszać.

Tak przygotowaną polewą polać wierzch całkowicie ostudzonego sernika.

Można posypać prażonymi płatkami migdałów (w temp. 190 st C prażymy je przez 10 minut).

 

Wstawić w chłodne miejsce najlepiej na całą noc.

Smacznego!

Ten sernik dołączam do akcji:

oraz

bo jest bajkowo pyszny:)

wydrukuj przepis

Pozdrawiam niedzielnie, Olcik.

czwartek, 04 lutego 2010

Są takie książki, które od samego patrzenia chce się przeczytać, są też i takie, które pomimo pięknej okładki i dobrych opinii pozostawiają wiele do życzenia i są wreszcie te na które przychodzi swój czas- pomimo niezachęcającej oprawy i braku wiedzy o treści. Te ostatnie zawsze najbardziej mnie ciekawią, siedzą w głowie do momentu aż po nie nie sięgnę. Mają w sobie coś trudno wytłumaczalnego.

Jedną z nich jest książka Neli Rubinstein. Długo spotykałam ją na półce w bibliotece i za każdym razem kończyło się myślą "nie, to nie dla mnie". Musiało minąć dobre pół roku abym wreszcie w drodze do biblioteki pomyślała sobie "a.. może by tak wypożyczyć tę książkę Neli ?". I oczywiście ujrzałam ją na tej samej półce tak jak stała. Niechciana i nieco zapomniana*.

To swoją drogą bardzo dziwne, ponieważ bije z jej treści niesamowita radość życia, ogromne ciepło i  pasja. Pani Nela była córką Emila Młynarskiego, inicjatora powstania Filharmonii Warszawskiej, jej dyrektora artystycznego i pierwszego dyrygenta, a później dyrektora Opery Warszawskiej. Zmarła mając 91 lat w 2001 roku. Podzieliła się swoimi wypróbowanymi przepisami z przeróżnych stron świata. Poznała je u boku męża, wybitnego pianisty Artura Rubinsteina  podczas licznych wędrówek po świecie . Rozsławiła dania polskiej kuchni **.

Nie jest to typowa książka kucharska - brakuje w niej metod żywienia, obliczania kalorii... jest za to swoistym pamiętnikiem wspólnego, rodzinnego gotowania i długiego życia u boku sławnego Artura Rubinsteina.

Ta książka jest skarbincą znakomitych przepisów, na pierwszy ogień poszedł sernik:)

Przepis podaję z moimi zmianami za autorką

Sernik

8-10 porcji

- 350 g "wiejskiego" białego sera

- 8 łyżeczek stołowych masła

- mała paczka wafli (dodałam ok. 120 g wafli z nadzieniem kakaowym)

-2 jajka

- 3/4 szkl. cukru (130 g) ( u mnie w proporcji 2:1 z cukrem trzcinowym demerara)

- esencja waniliowa do smaku (nie dodawałam)

- 1 łyżeczka soku z cytryny (dodałam sok z całej)

Lukier:

- 1 szklanka gęstej śmietany

- 4 łyżki stołowe cukru

- 1 łyżeczka soku z cytryny (pominęłam)

- 1 łyżeczka esencji waniliowej (dodałam kilka kropel olejku waniliowego)

1. Wafle pokruszyć za pomocą wałka: masło roztopić.

2. Pokruszone wafle oraz masło wymieszać i umieścić w tortownicy o śr. 22 cm- ja użyłam o śr. 26 przez co mój był nieco płaski. Następnie masę rozprowadzić w ten sposób, by cienką warstwą pokryło dno i boki tortownicy. Wstawić do lodówki na conajmniej pół godziny, do czasu aż masło całkiem stężeje.- u mnie trwało to całą noc.

3. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stp. Ser, jajka, cukier, esencję waniliową oraz sok z cytryny wymieszać, a następnie zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć  ją do dobrze schłodzonej formy z wafli i masła. Wstawić do piekarnika i piec przez około 30 minut. Sernik będzie upieczony, gdy poruszywszy tortownicą stwierdzimy, że masa zastygła. Powierzchnia powinna być jasnozłota, masa serowa zaś zwiększy swoją objętość na tyle, że całkowicie wypełni "formę" z wafla. Sernik odstawić na około 20 minut w temp. pokojowej, by nieco przestygł. Masa z sera trochę opadnie, ale to miejsce wypełnimy lukrem.

4. Śmietanę, cukier, sok z cytryny u esencję waniliową dokładnie wymieszać. Masę wylać na sernik i starannie wygładzić. Wstawić do piekarnika i zapiekać przez 5 minut, aż cukier sie rozpuści. Wyjąć i odstawić w temp. pokojowej, aż wystygnie, a następnie wstawić do lodówki. Gdy lukier zrobi się twardy i świecący, sernik jest gotowy.

Smacznego!

Polecam:)

 

* naprawdę mam wrażenie, że czytała ją może z  jedna osoba, bowiem egzemplarz jest w stanie nienaruszonym, pachnie nowością.

** takie jak np. naleśniki czy też bigos (-;

Ps: Tutaj możecie posłuchać wywiadu z Nelą Rubinstein z 1993 - roku mojego urodzenia;P

Sernik bierze udział w:

 

wtorek, 01 grudnia 2009

To wariacja na temat tego sernika. Nie ukrywam,że moje babeczko-serniczki były eksperymentem,jakże udanym!:) Wyszły przepysznie , zostały upieczone specjalnie na dzisiejsze spotkanie z moją bratnią duszą;-) i rozeszły się w oka mgnieniu. Od siebie dodałam skórkę pomarańczową oraz kruchy,piernikowy spód ,który ujrzałam u Kuchareczki. Gorąco je polecam,na przedostatni,adrzejkowo-listopadowy wieczór,są idelane.


Serniczki dyniowe na kruchym piernikowym spodzie


Spody:

125 g mąki pełnoziarnistej (pszennej lub razowej)

szczypta soli

60 g schłodzonego masła pokrojonego na małe kawałki

2 łyżeczki jasnego, prawdziwego miodu

łyżka przyprawy do pierników (czyli: zmielone goździki, cynamon, gałka muszkatołowa kardamon, anyż, odrobina pieprzu)

zimna woda

Masa:

145 g jasnego cukru brązowego

1/2 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki mielonego imbiru

1/8 łyżeczki mielonych goździków

1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

1/4 łyżeczki soli

454 g kremowego serka (dodałam zwykły mielony twaróg)

3 duże jajka

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (dodałam cukier waniliowy)

1 szklanka musu dyniowego

Przesiewamy mąkę z solą do dużej miski. Wrzucamy kawałki masła i przyprawy. Rozcieramy palcami, aż składniki zaczną przypominać kruszonkę. Wlewamy miód i mieszamy szpatułką. Teraz powoli dolewamy wody, po ociupince, aż uda się zagnieść gładkie ciasto. Owijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut do godziny.

Teraz możemy się zająć masą. Cukier ,sól i przyprawy mieszamy. W oddzielnej misce ucieramy ser, stopniowo dodając cukier z przyprawami. Ciągle ucierając masę, dodaajemy po jednym jajku. Na końcu wrzucamy mus dyniowy i wanilię.

Schłodzone wyciągamy na posypany mąką blat i cienko wałkujemy. Co jakiś czas podsypujemy mąką, żeby ciasto nie przykleiło się do blatu i wałka.

Wykładamy nimi natłuszczone foremki do babeczek,nieco je dziurawimy widelcem i podpiekamy je przez 10 minut w 180 stp. Następnie przekładamy do nich masę serowo-dyniową i podpiekamy przez 30 minut w 200stp . Studzimy,posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!:)

 

 

Małe spóźnionko do..

wtorek, 10 listopada 2009

Sernik jeszcze urodzinowy:), wybaczcie mi  ten miesięczny poślizg :P.Sernik niebiańsko dobry.Pierwszy jaki zrobiłam z orzechami. Pamiętam,że szukałam i szukałam  przepisu na to sernik,przejrzałam dziesiątki .. aż tu nagle następnego dnia (rano oczywiście) wyobrażając sobie masę i smak,dostałam olśnienia- "Sernik orzechowy! Muszę go zrobić! "I zrobiłam:) ,był przepyszny. Następnym razem (bo ten na pewno będzie:),dodam kwaśną śmietankę zamiast słodkiej.. smak będzie ciekawszy.Bo słodycz orzechów i miodu przełamie się z kwaskowatym serkiem.Będzie idealny,choć teraz już w 95% taki jest:). Gorąco polecam!

Orzechowy sernik (cud,miód i orzeszki)

( przepis od Dorotuś)

Składniki na spód:

 

* 1¾szklanki pokruszonych ciastek digestive

* 1/3 szklanki rozpuszczonego masła

 

1. Składniki na spód wymieszać, wcisnąć w dno formy (tortownicy) o średnicy 23 cm.

2. Podpiec w temperaturze 175ºC przez 6 minut.

 

Składniki na masę orzechową:

 

* 2/3 szklanki miodu

* 1/3 szklanki roztopionego masła dobrej jakości

* 1 łyżka ciemnego brązowego cukru

* 2 jaja

* 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich (lub innych)

* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

1. Wszystkie składniki wymieszać, podgrzać, gotować 8 - 10 minut do zgęstnienia, ciągle mieszając. Wylać na podpieczony spód i odstawić na bok.

 

Składniki na masę serową:

 

* 750 g twarogu półtłustego (zmielonego w domu)

* 1 szklanka brązowego cukru

* 2 łyżki mąki

* 4 jajka

* 2/3 szklanki kremówki (zastąpiłabym  gęstą 12 %)

* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

1. Twarożek ubić, dodawać stopniowo cukier, mąkę, jajka wbijać po jednym i dalej miksować. Na koncu wlać kremówkę i ekstrakt z wanilii, zmiksować. Masę serową wylać na masę orzechową.

 

2. Piec 1 godzinę w temperaturze 175ºC. Wystudzić i trzymać w lodówce minimum 4 h przed podaniem.

 

Smacznego :)



 

Przy okazji dołączam się po raz pierwszy do Orzechowego Tygodnia:-)

niedziela, 04 października 2009

 

 

Upiekłam:)

Sernik z duszonymi jabłkami  z okazji Weekendowej Cukierni i.. imienin babci:)

Jak na gospodynie przystało zręcznie zabrałam się do robotki już w piątek,tak więc o 21 sernik był już gotowy:)

Ha! przynamniej na tym polu wywiązałam się całkowicie z obowiązku!:D .

Pozwolę sobie zacytować

' Delikatne kruche ciasto,puszysta masa serowa z migdałami ,a na wierzchu soczyste jabłka duszone w miodzie -to prawdziwy król deserów. '

Dodam tylko,że smakuje zupełnie jak serniko-szarlotka.

Czyli dla wielbicieli sera i jabłek! :)

Przepis podaję z moimi zmianami . Sposób robienia sernika był zupełnie inny ,niż wcześniejsze przemyślenia na ten temat.

 

Kruchy sernik z duszonymi jabłkami

 

Ciasto kruche:

 

- 200 g mąki

 

-3 łyżeczki kako

 

- szczypta soli

 

- 50 g cukru

 

- 1 jajko

 

- 100g zimnej margaryny  ( nie miałam masła niestety:(

 

- 70 g migdałów w płatkach

 

Masa serowa:

- 500 g twarogu (półtłustego,przeciśniętego przez praskę)

 

-125 g cukru

 

- 50 g mąki ziemniacznej

 

- 4 jajka

 

- 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej

 

- 200 ml śmietany kremówki

 

Ponadto:

 

- 5 winnych jabłek

 

- 4 łyżki miodu

 

- sok 1/2 cytryny

 

- 1 łyżeczka kopiasta cynamonu

 

1. Mąkę wymieszać z kako,solą ,cukrem i wysypać na stół.W pryzmie zrobić wgłębienie,do środka dodać jajko.Wokół rozłożyć kawałki zimnego masła.Wszystkie składniki posiekać nożem,tak by powstały grudki.Nastepnie całość wyrobić,z ciasta uformować kulę,zawinąć w folię aluminiową i wstawić na ok. 30 minut do zamrażalnika.

 

2. Piekarnik nagrzać do 180 stp. ( z termoobiegiem 160 stp.) .Ciasto rozwałkować  na kształt koła,zostawiając brzegi 3-4 cm większe niż wielkość tortownicy ( śr.26 cm). Tortownicę oprószyć migdałami w płatkach.Rozwałkowane ciasto umieścić w tortownicy na migdałach,używając wałka,po czym docisnąć i uformować brzeg. (Z reguły uklepuję dodatkowo palcami)

 

3. Masa serowa: twaróg przecisnąć przez praskę lub zemleć,wymieszać z cukrem,mąką ziemniaczaną,jajkami i skórką . Śmietanę ubić na sztywną pianę i dodać do masy,całość ostrożnie wymieszać. Wierzch ciasta wygładzić i piec ok. 60 minut w rozgrzanym piekarniu do 160 -180 stp.

 

4. W tym czasie obrć jabłka,wykroić z nich gniazda nasienne,miąższ pokroić w cząstki. Na patelni skarmelizować miód,dodać jabłka ,całość podlać sokiem z cytryny i dusić ok. 3 minuty.Jabłka posypać cynamonem i rozłożyć równomiernie na gorącym!  cieście. (Tak poradziła mi babcia).Odczekać ,aż ciasto całowicie wystygnie.Najlepiej całą noc;). Chłodzić w lodówce.

 

Smacznego!:)

Mój sernik -szarlotka oczywiście dołącza się do :

Na koniec jeszcze raz Was zachęcę do wspólnego pieczenia

tutaj są propozycje:)


poniedziałek, 13 lipca 2009

Ten sernik chyba zawsze będzie mi się kojarzył z klasyką.Znajdziemy go w każdej cukierni-dosłownie. Zastanawiając się jaki rrodzaj sernika upiec na imieninki( to  chyba już tradycja;) przypomniałam sobie o słowach wujka,który od dobrych dwóch lat-czyli odkąd zaczęłam piec serniki mówił tylko o jednym 'Sernik z kratką,z prawdziwym serem- nie tym z wiaderka! ,z grubą warstwą lukru,ciężki,grudkowaty. Pomyślałam jedno- tak to chyba już czas na niego właśnie.Wszyscy zachwalali,wujek stwierdził-'..za bardzo naperfumowany' . Biorąc pod uwagę jego wybredny gust  i to ,że bardzo lubi się droczyć można spokojnie stwierdzić,że i mu smakował:)

Przepyszny,klasyczny,polski sernik  .Babciny i krakowski zarazem. Można rzec-delux:-)

Sernik krakowski

(Cracow Style Cheesecake)

Składniki na kruche ciasto:

  • 250 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 125 g masła
  • 8 g cukru waniliowego
  • 1 jajko

Wszystkie składniki połączyć razem, szybko zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na co najmniej godzinę czasu. Z ciasta odkroić 1/3, odłożyć z powrotem do lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek, wyłożyć nim dno formy o wymiarach 35 x 25 cm, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 170°C przez 15 minut.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu (półtłusty, tłusty)
  • 8 jajek
  • 100 g miękkiego masła
  • 250 g cukru
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g rodzynek
  • ulubiony aromat
  • żółtko do posmarowania pasków, roztrzepane (uwaga: nie wyrzucać białka, będzie potrzebne do lukru!)

1. Twaróg zemleć. Masło, 200 g cukru i cukier waniliowy utrzeć w osobnym naczyniu na krem. Ucierając, dodawać po 1 żółtku i części twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą i masa będzie puszysta. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając pozostałe 50 g cukru. Pianę wmieszać do masy serowej razem z mąką ziemniaczaną i rodzynkami. Można dodać ulubiony aromat.

2. Podpieczony spód wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na niego masę serową. Ciasto pozostałe w lodówce cienko rozwałkować i radełkiem wykroić paski o szerokości 1 cm. Z pasków ułożyć na serniku kratkę, posmarować ją żółtkiem.

Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 170°C.

Przygotować lukier:

  • sok z 1 cytryny
  • 150 g cukru pudru
  • 1 białko

1. Wycisnać sok z cytryny, dodać puder i białko, utrzeć. Jeśli będziemy uważać, że jest zbyt rzadki, gęstość można regulować cukrem pudrem (jeśli zbyt gęsty - można dodać gorącej wody).

2. Wystudzony sernik posmarować lukrem. Można też posmarować same paski - co jest bardziej pracochłonne, ale będą one lepiej widoczne.

Smacznego :)

 

 

 

*Przepis pochodzi oczywiście od niezastąpionej Dorotuś:*

 

sobota, 11 lipca 2009

Tak się składa,że mam dziś imieniny ,więc zapraszam Was na kawałeczek sernika krakowskiego:-)

Częstujcie się! ;*

*Przepis wraz ze zdjęciami pojawi się już niebawem..

poniedziałek, 20 października 2008

Oj.:) Ale ten czas szybko leci. W Dzien Nauczyciela stuknął mi kolejny rok. Oczywiście narzekając na brak czasu za pieczenie wzięłam się dopiero wczoraj.. no i tak szczerze przyznam ,że cudem udało mi się zaleźć czas na zrobienie jednego z najpyszniejszych ciast na świecie- Sernika.Wśród moich deserów -zdecydowanie zajmuje on pierwsze miejsce .Robiłam go już wiele razy ,za każdym  wychodzi inny :) Ten wyszedł lekko kwaskowy(to chyba ze względu na ser),ale i tak był pyszny,dosładzany miodem czy solo.Dziś już go prawie nie ma. Więc wykorzystując ostatnie kawałeczki -cyknęłam im zdjęcie:).

Składniki na ciasto:

-  100g masła

-  2 żółtka

- 100g cukru pudru

- 250 g mąki

Składniki na masę:

- 1 kg sera ( ja dałam ten w wiaderku)

- 7 jajek

- 100 g miękkiego masła

- 3 łyżki proszku budyniowego

- 2 torebki cukru waniliowego

1.Wszystkie składniki na kruche ciasto połaczyć i szybko zagnieść. Wstawić na godzinę do lodówki. Po godzinie rozwałkować ciasto na bardzo cienki placek,wyłozyć nim dno formy i ponakłuwać widelcem.Podpiec do zarumienienia w 170 stp.

2.Masło,połowę cukru waniliowego utrzeć w osobnym naczyniu.Ucierając dodawać po jednym żółtku i części twarogu.Ucierać tak długo,aż składniki się połączą i masa będzie puszysta.Białka ubić na sztywno,pod koniec dodając resztę cukru waniliowego.Pianę wmieszać do masy serowej razem z proszkiem budyniowym i wymieszać. Można dodać ulubiony aromat.

3.Podpieczony spód wyjąć z piekarnika.Wyłożyć na niego masę serową.Piec 50-60 minut w 170 stp.

Smacznego!:)

| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Zakładki:
O autorce
Ulubione
Zdjęcia i teksty są mojego autorstwa i podlegają prawu autorskiemu. Zanim skopiujesz - zapytaj! * Jeśli chcesz umieścić mój przepis na swoim blogu, proszę podaj do niego link.
Tagi