Blog o ciastach,ciasteczkach i innych słodkościach przygotowywanych przez młodą kuchareczkę
niedziela, 23 listopada 2008

Wczoraj humor dopisywał ,rzadko się zdarzają takie dni w ciągu roku -no dosłownie ,aż sama się sobie dziwiłam,bo wsztystko mnie cieszyło (począwszy od sprawy,że spadł śnieg-aż do tego,że mam wolny dzień) i mało tego ,bo jeszcze wena twórcza mnie ogarnęła!:),więc postanowiłam to jakoś spożytkowa.Miało być drożdżowe,ale z braku czasu nie było go;p.Wertowałam setki przepisów w poszukiwaniu szybkich bułeczek.Traf chciał,że upiekły się akurat na 5 o'clock. :D ja zaproponowałam z miodem-można je robic na różne sposoby,np. z dodatkiem sera żółtego(zamiast cukru) lub z ziołami ,czy też podawac je z masłem i marmoladą. Scones-bo o nich mowa to bardzo szybkie,dobre bułeczki angielskie. Polecam!:)

Składniki na ok. 7 sztuk bułeczek:

- 250 g maki                               

- 50 g cukru

- 50 g masła

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 jajko

- ok. 100 ml mleka

- szczypta soli

- 50 g rodzynek

1. Piekarnik nagrzewam do 220 stopni. Mąkę 2 razy przesiewam na stolnicę,dodaję masło,proszek do pieczenia,sól i cukier.Rozcieram składniki palcami.

2. Jajko ubijam i dodaję tyle mleka-aby było 140 ml mikstury. Dodaję około 2/3 ilości tej płynnej mieszanki do suchych składników(pozostawiając resztę do posmarowania wierzchu bułeczek),dodaję jeszcze rodzynki  i wyrabiam szybciutko  na stolnicy ciasto. W razie potrzeby dodaję trochę mikstury z jajek i mleka lub podsypuje mąką.

3. Na stolnicy rozwałkowuję ciasto na grubość około 1,5 cm. Metalową foremką lub ostrą szklanką wycinam kształty bułeczek.Układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze .Smrauję resztą płynnej mieszanki. Piękę przez 10-12 minut - na złoty kolor. Podaję ciepłe z masłem,miodem lub dżemem do herbatki:)

Smacznego!:)

I jeszcze Wam zimę wstawię:P!

niedziela, 16 listopada 2008

To kolejny pomysł na pyszne śniadanko!:) Odkryłam swoją kolejną ulubiona propozycję na śniadanie.Jest to zdrowa,pyszna,słodka owsianka.Gorąco zachęcam do jej zrobienia! Bo przepysznie smakuje,wzmacnia no i sprawia,że czuje się zdrowo najedzona.Tej zimy oj coś czuje,że królowały będą zupki mleczne.Jakoś wyjątkowo mam na nie ochotkę-to już trwa tak od roku..I pomyśleć,że kiedyś nienawidziłam ciepłego mleka;d. Jak już pisałam ta owsianka jest świetna,zachęcam do przyrządzenia jej oczywiście na różne sposoby-niebawem pojawią się kolejne propozycje. A tymczasem Pozdrówka!:*

-Gotuję 400 ml mleka ,razem z dużym,pokrojonym w kostkę bananem oraz z 4 łyżkami płatków owsianych błyskawicznych- do zagotowania.

I gotowe:)

sobota, 08 listopada 2008

Witajcie! Dawno,ba bardzo dawno tu nie zaglądałam .Wiem,wiem cały czas sobie powtarzam ,że zacznę w końcu tu dodawać przepisy i co? No tak..brak czasu wszystko psuje.Szkoła,lekcje-życie biegnie bardzo szybko.Zanim się obejrzymy będą święta .Ale nie o nich dzisiaj będzie mowa rzecz jasna..-bo do nich mamy jeszcze troszkę czasu,choć spostrzegłam wczoraj już wystawy w centrach handlowych wraz  z choinka i bombkami.No nie to już jest przesada!

Dobra,ale do rzeczy.Od dziś zaczynam nowy cykl na blogu,a mianowicie:"Pyszne śniadanko" czyli coś na dobry początek dnia.Bo jak wiemy to śniadanie jest właśnie najważniejszym posiłkiem dnia,a więc powinno nam dostarczać duuużo dobrej energii. Dziś chciałabym się z wami podzielić pomysłem na jedno z moich naj. śniadanek-robie je sobie często i za każdym razem smakuje inaczej,bo to od nas zależy jakie składniki do niego dodamy.Bazą jest oczywiście jogurt,ja sama jem tylko ten naturalny Danone ,ale to oczywiście zależy od gustu:) Dalej,dodajemy musli i tu jest na naszym rynku szereg świetnych produktów- Ja ukochałam sobie Musli firmy nestle,Fitelle cynamonową oraz Musli i granole firmy Sante.:) ,dalej dodatki w postaci owoców-czyli najelpiej sezonowych,dziś były to mandarynki z kiwi.

Jak widzicie wsystko zależy od waszej inwencji,kto jak lubi.Serdecznie polecam ten pomysł na śniadanko,bo jest wprost wyśmienity!:D

poniedziałek, 20 października 2008

Oj.:) Ale ten czas szybko leci. W Dzien Nauczyciela stuknął mi kolejny rok. Oczywiście narzekając na brak czasu za pieczenie wzięłam się dopiero wczoraj.. no i tak szczerze przyznam ,że cudem udało mi się zaleźć czas na zrobienie jednego z najpyszniejszych ciast na świecie- Sernika.Wśród moich deserów -zdecydowanie zajmuje on pierwsze miejsce .Robiłam go już wiele razy ,za każdym  wychodzi inny :) Ten wyszedł lekko kwaskowy(to chyba ze względu na ser),ale i tak był pyszny,dosładzany miodem czy solo.Dziś już go prawie nie ma. Więc wykorzystując ostatnie kawałeczki -cyknęłam im zdjęcie:).

Składniki na ciasto:

-  100g masła

-  2 żółtka

- 100g cukru pudru

- 250 g mąki

Składniki na masę:

- 1 kg sera ( ja dałam ten w wiaderku)

- 7 jajek

- 100 g miękkiego masła

- 3 łyżki proszku budyniowego

- 2 torebki cukru waniliowego

1.Wszystkie składniki na kruche ciasto połaczyć i szybko zagnieść. Wstawić na godzinę do lodówki. Po godzinie rozwałkować ciasto na bardzo cienki placek,wyłozyć nim dno formy i ponakłuwać widelcem.Podpiec do zarumienienia w 170 stp.

2.Masło,połowę cukru waniliowego utrzeć w osobnym naczyniu.Ucierając dodawać po jednym żółtku i części twarogu.Ucierać tak długo,aż składniki się połączą i masa będzie puszysta.Białka ubić na sztywno,pod koniec dodając resztę cukru waniliowego.Pianę wmieszać do masy serowej razem z proszkiem budyniowym i wymieszać. Można dodać ulubiony aromat.

3.Podpieczony spód wyjąć z piekarnika.Wyłożyć na niego masę serową.Piec 50-60 minut w 170 stp.

Smacznego!:)

niedziela, 05 października 2008

Hej. Dzisiaj postanowiłam zrobić coś mega zdrowego;)! Przypomniałam sobie o ciasteczkach owsianych-kiedyś namiętnie je wypiekałam i przy okazji wypróbowałam wiele ich wersji. Przeżucam się na zdrowy tryb zycia hehe,zobaczymy jak mi pójdzie:) Na dobry początek nawet sok z jabłka(ekologicznego,bo z ogródka:P) wycisnęłam i nie dodawałam cukru:) Cukier sam w sobie miały już przecież składniki. Dla tych,którzy lubią bardzo słodkie -radzę dodać cukier trzcinowy lub miód. Ten przepis znalazłam na forum Wizażu. Jest świetny! ;)

Składniki:

  • szklanka płatków owsianych
  • szklanka otrab pszennych
  • łyżka oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • jajko
  • szklanka mąki
  • pół szklanki miodu
  • szczypta cynamonu
  • szklanka bakalii
  1. Płatki,otręby,mąkę,cynamon,bakalie,proszek do pieczenia - wymieszać.
  2. Jajko zmiksować z sokiem jabłkowym ,miodem i  olejem. Wlac do suchych produktów i wymieszać.
  3. Formować łyżką placuszki i piec ok. 10 minut w 200 stp. C

Smacznego!:)

sobota, 27 września 2008

Z okazji Dnia Jabłka postanowiłam coś ciekawego,a przy tym bardzo prostego upichcić;) Padło na crumble. Polecam gorąco,kwaskowate jabłko miesza się tutaj ze słodyczą kruszonki.Jest pysznie! Czego chcieć więcej? To typowy jesienny deser,a więc do dzieła.Nie czekaj,tylko zrób crumble-bo warto;)!

Przepis:

  • 10 dag masła
  • 5 dużych jabłek(ja dałam te z ogrodu kwaskowate)
  • 10 dag mąki
  • 5 dag cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
  1. Jabłka obrać i pokroic na nieduże kawałki. Piekarnik nagrzać do ok. 180 stp. Naczynie żarodporne wysmarować masłem i wyłożyc na nie jabłka. Przygotować kruszonkę: mąkę,cukier,masło i cynamon wyrabiać palcami do momentu,aż powstaną grudki . Posypać tym owoce. Wstawić naczynie do piekarnika i piec (do zarumienienia) przez ok. 40 minut. Podawać na goraco,np. z bitą śmietaną lub jogurtem:)! Niestety crumble nie jest zbytnio fotogeniczne,więc sorki z góry za niezbyt ładną fotkę.

Ps: Znalazłam resztę zdjęć z Dnia Chleba ,więc niebawem je zamieszczę.

piątek, 19 września 2008

W końcu piszę notkę:) U mnie oczywiście wiele się zmieniło,bo doszła szkoła niestety.. no i brak wolnego czasu dokucza mi najbardziej:(.Ale ma to też swoje dobre strony,bo jestem lepiej zorganizowana. W zeszłą niedzielę  był w moim mieście Festiwal Chleba.. oczywiście owego chlebka nie brakowało,ba nawet można było kupić chlebek regionalny,ja wybrałam kurpiowski ( na miodzie i na liściu chrzanu) oraz fafernuchy (dla tych którzy nie wiedzą,to takie ciastka z ciasta chlebowego z dodatkiem marchwi,bardzo dobre i bardzo twarde;P) Zamieszczam niestety tylko 2 zdjęcia( a miałam ich 6:( ,ale jakiś błąd mi wyskakuje i nie moge ich zgrać niestety.

Ściskam cieplutko!

Ps: Napiszę coś napewno jak upiekę,a upiekę coś niebawem ,bo w te zimne dni jak nigdy chce się czegoś słodkiego:) ,Jak narazie zadowalam się przesłodzonym  sernikiem (  moja babcia robi jedne z najlepszych na świecie ,więc nieszkodzi:P)  i szarlotką.

Tagi: chleb
19:10, olciaky , słodko
Link Komentarze (8) »
wtorek, 26 sierpnia 2008

Witajcie:)! Od dzisiaj jestem autorką tego bloga. Dopiero co zaczynam,więc wybaczcie gdyby coś było nie tak. To będzie blog poświęcony słodkościom,ale czasem także i innym daniom- ogólnie kulinarny. Będę tu zamieszczała przepisy z różnych blogów,książek, swoje własne lub rodzinne, oczywiście wypróbowane przeze mnie:). Mam na imię Ola,ale podpisuje się jako Olcik i tak też do mnie piszcie. Mam co prwada dopiero 15 lat-piszę dopiero,bo wiem przecież ,że takie blogi redagują zwykle osoby dorosłe,ale ja przełamuję stereotypy -bo piekę dużo lepiej niż moja mamuśka,ba nawet o niebo lepiej. No ale tak to już jest -"świat jest pełen niespodzianek":)

śliweczki

No to biorę się do robotki i zamieszczam swój pierwszy przepis pochodzi on od whiteplate (jednego z moich ulub. blogów;) Liskę,autorkę przy okazji pozdrawiam. To ciasto jest bardzo łatwe i bardzo pyszne.

Ciasto kruche ze śliwkami

Na ciasto:

125 g mąki

125 g schłodzonego masła,pokrojonego w kostkę

75 g drobego cukru

1 żółtko

Na wierzch:

500g śliwek-przepołowionych

1 łyżeczka cynamonu(ja dałam mniej)

cukier do posypania

Piekarnik nagrzac do 190 st. C. Składniki na ciasto wymieszać w misce.Należy pamiętać,że sukces tego ciasta polega na tym,żeby jak najmniej go wyrabiać-chodzi o to żeby składniki się tylko połączyły.Ciastem wylepić foremkę do tart. Na wierzchu ułożyć śliwki,nacięciami do góry. Posypać cynamonem. Piec 45-50 minut. Jeśli ciasto zbyt szybko się zarumieni przkryć je folią aluminiową i dalej piec. Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem.

Ciasto kruche ze śliwkami Smacznego!

 

 

1 ... 21 , 22 , 23
 
| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Zakładki:
O autorce
Ulubione
Zdjęcia i teksty są mojego autorstwa i podlegają prawu autorskiemu. Zanim skopiujesz - zapytaj! * Jeśli chcesz umieścić mój przepis na swoim blogu, proszę podaj do niego link.
Tagi