Blog o ciastach,ciasteczkach i innych słodkościach przygotowywanych przez młodą kuchareczkę
Blog > Komentarze do wpisu

Pasztet z czerwoną soczewicą, pieczoną papryką i czoskiem

Po tym udanym debiucie  nie mogłam nie spróbować kolejnych wersji.

Ta powstała pod wpływem chwili.

Do pomarańczowej marchewki świetnie pasuje czerwona soczewica i... pieczona papryka!

I tak powstał ten właśnie pasztet.

Gdy piekłam paprykę stwierdziłam, że pieczony czosnek chętnie się do niej dołączy.

I co?

Nie muszę chyba pisać jak pięknie pachniało, smakowało też pysznie:), zapewniam.

Ten jest jeszcze lepszy od poprzedniego!:)

Polecam!

Pasztet z czerwoną soczewicą, pieczoną papryką i czosnkiem

Na podstawie przepisu pani A. Kręglickiej

 

Składniki:

1 szklanka czerwonej soczewicy

3 średniej wielkości marchewki

1 czerwona papryka

1 średnia cebula

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego

1 łyżka koncentratu pomidorowego

sól, pieprz

szczypta imbiru

curry, słodka papryka

sos sojowy

olej

3 jajka

 

 

1. Upiec paprykę z czosnkiem.

2.Soczewicę opłukać i ugotować w 2 szklankach wody. Soczewicę wymieszać z koncentratem. Marchewkę zetrzeć, cebulę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej wrzucić rozdrobnione warzywa i przyprawy i smażyć na małym ogniu. Nie należy żałować przypraw, ich smak częściowo się zgubi po wymieszaniu z soczewicą i jajkami. Gdy warzywa zmiękną połączyć je z soczewicą i dodawać po jednym jajku dokładnie mieszając.

3. Masę przelać do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec 30-40 minut w 180 stopniach. Przed pokrojeniem pasztet ostudzić.

Smacznego!:)

Pięknie dzisiaj (-:

Zapraszam do Galerii Chleba po wiejski chleb razowy

wydrukuj przepis

niedziela, 18 kwietnia 2010, olciaky

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
majanaboxing
2010/04/18 18:52:00
Ciekawy ten pasztet. Wygląda bardzo, bardzo smacznie Olciku!:)
-
wypiekibeaty
2010/04/18 19:57:52
Aż wstyd się przyznać ale nigdy nie robiłam pasztetu;) ten twój wygląda smakowicie
-
krokodyll8
2010/04/18 20:07:39
Bardzo lubię takie pasztety. Są pyszne, aromatyczne, uzależniające.
-
aga-aa
2010/04/18 22:11:16
ja robiłam pastę z czerwonej soczewicy i marchewki i była pyszna! pasztet prezentuje się także bardzo apetycznie :)
-
olciaky
2010/04/19 07:59:08
Tych którzy jeszcze nie próbowali soczewicy i tych którzy już znają jej smak zachęcam, warto:)
Pozdrawiam, Olcik.
-
2010/04/19 08:51:47
Pasztet z soczewicy robiłam pierwszy raz w życiu jakieś dwa tygodnie temu i jestem nim zachwycona!:)
-
2010/04/19 09:43:01
nigdy nie robiłam pasztetu, no i nie miałam okazji jeść soczewicy;) zdrowo i pysznie wygląda:) pozdrawiam ciepło:*:)
-
tilianara
2010/04/19 10:05:00
Tylko palce lizać - bardzo polubiłam takie soczewicowe, fasolowe czy sojowe pasztety :)
-
ugotujmy
2010/04/19 12:58:16
pasztet bez mięsa.. najlepszy!
i taki optymistyczny w kolorze:-)
-
zaytoona
2010/04/19 17:09:47
Pycha!
Tyle tylko, że ja nie zdążyłam przygotować jeszcze poprzedniego, a już kolejne pyszności stają w kolejce...

Pozdrawiam! ;*
-
2010/04/20 04:00:19
...tylko sobie wyobrazam jak moglo pachniec jak pieklas papryke i czosnek hmmm
A caly pasztet potem to moze byc tylko poezja :)
-
2010/04/20 07:39:41
Bardzo ciekawy przepis, brzmi pysznie :)
-
olciaky
2010/04/22 21:58:43
Gosiu- to ja tak samo, tyle, że ja robiłam go jakiś miesiąc temu. Ten przepis na stałe wchodzi do Naszego menu, daje tak szerokie pole do popisu.

Magoldi- jest, jest poezją!:)

Anty- dziękuję i zachęcam:)

Oliwko- Ciebie również zachęcam:*

Tilli- ja teraz ząbki ostrzę na ten sojowy:D Przybijmy piąteczki!

Asiejko- dokładnie

Ilko- chętnie bym Cię zaprosiła na taką kanapeczkę:)

Pozdrówka