Blog o ciastach,ciasteczkach i innych słodkościach przygotowywanych przez młodą kuchareczkę
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto cytrynowe jak gąbka. Poszukiwania optymizmu.

 

Zadziwia mnie to jak przewrotna jest fortuna, dzisiaj cieszę się z wypracowanej czwórki, jutro patrzę z niedowierzaniem na jedynkę z plusem.

Tak samo jest z przyrodą, dziś widzę kwitące drzewa, jutro zobaczę ich owoce.

Panta rhei.

 

Szukam powodów do radości, piekę łatwe- trudne ciasto .

Jak napisała Liska, to ciasto dla tych którzy nie mają problemów z zastosowaniem się do ogólnie panujących zasad. Gdy jajka mają mieć temperature pokojową, a mąka przesiana to tak musi  być i koniec kropka. Nie można się wściekać o to, że ciasto nie wyszło jeśli mąkę wsypaliśmy prosto z torebki, żółtka wymieszaliśmy byle jak i na końcu wmieszaliśmy bezę.

Cytrynowe ciasto biszkoptowe

(Lemon Chiffon Cake)

Źródło: The fundamental technique of classic pastry arts, The French Culinary Institute

1 ciasto o średnicy 22,5 cm

(Ja piekłam z połowy porcji w tortownicy o śr. 16 cm, dziękuję Ci Szarlotku ;* przyp. red. Olcik)

 

5 dużych żółtek, w temperaturze pokojowej

80 ml oleju roślinnego

Sok i skórka starta z 1 cytryny

150 g mąki pszennej, przesianej przez sitko

1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Beza:

5 dużych białek, w temp. pokojowej

150 g cukru

 

Dodatkowo:

kilka łyżeczek domowej marmolady pomarańczowej lub np. lemon curd

 

Piekarnik nagrzać do 175 st C. (funkcja: pieczenie góra-dół)

Miękkim masłem posmarować spód formy do pieczenia (nie smarujemy boków).

Odstawić.

Żółtka połączyć w średniej misce z olejem, skórką i sokiem z cytryny i dobrze ubić.

Mąkę przesiać przez sitko, połączyć z proszkiem do pieczenia i używając drewnianej łyżki, wmieszać suche składniki do masy z żółtkami uważając, by nie było grudek.

Aby zrobić bezę, białka wlać do miski i ubijać - najpierw na wolnych obrotach by białka napowietrzyć, dodać cukier, zwiększyć obroty do jak najwyższych i ubijać ok. 5 minut, aż masa będzie sztywna.

Używając łopatki, delikatnie wmieszać bezę do masy.

Przełożyć masę do formy. Wygładzić wierzch i piec 35-45 minut. Ciasto powinno by rumiane.

Formę z ciastem wyjąć z piekarnika i ostudzić zanim je z niej wyjmiemy.

 

Smacznego!

Ps: A jutro pochwalę się przepyszną marmoladą pomarńczową widoczną na zdjęciach:)

wydrukuj przepis

niedziela, 25 kwietnia 2010, olciaky

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
ugotujmy
2010/04/25 11:14:41
puszyste, prawda?
na takie wygląda

czekam na marmoladę
-
2010/04/25 11:18:23
ale ciasto , coś nowego
Pyszne co?
-
majanaboxing
2010/04/25 11:37:46
Mniam, wygląda przepysznie :)) Mówisz,ze mięciutkie jak gąbeczka? :)) Pozdrawiam ciepło:)
-
olciaky
2010/04/25 11:46:55
Margot- tak tak tak!:D
Asiejko- mega puszyste, polecam je wszystkim tym, którzy nie lubią zwykłego biszkopta!:)
-
grazyna1961.only
2010/04/25 11:48:18
Olciku, bardzo mi sie to ciasto podoba ! Na pewno niedługo zrobię :)
-
cuda.wianki
2010/04/25 12:06:56
alez mieciutkie! pyszny biszkopcik!
-
zaytoona
2010/04/25 13:15:50
Mam problemy z trzymaniem się zasad.

A z radością czy smutkiem, to faktycznie nigdy nic nie wiadomo.
Koło musi się kręcić.
Już za niedługo podniesiesz głowę do góry! ;*

Ściskam!
-
nette7
2010/04/25 13:59:53
wow, naprawdę wygląda jak gąbka. Ładne :)
-
2010/04/25 14:10:46
Cudny ten puchatek ! Za mną tak chodzą cytryny, że śmiem twierdzic, że to już bieg z podszczypywaniem ;D Zapisuję do wypróbowania :)
-
2010/04/25 14:10:59
jak chmurka! zdecydowanie lubię takie gąbeczki - jest tylko jeden problem... nie można poprzestać na małym kawałku :)
-
2010/04/25 14:54:00
Jak cytrynowe to ja się piszę :-)
-
cukrowawrozka
2010/04/25 15:30:46
ja mam kłopoty z zasadami, ale pracuję nad tym. od dawna przesiewam mąkę przynajmniej. do odmierzania cukru wanilinowego nie mogę się tylko przemóc. :D
-
2010/04/25 15:37:21
biszkopcik jest rzeczywiście fantastyczny. Piekłam już kilkakrotnie, bo składniki mam zawsze pod ręką i gdy szybko słodkiego się chce - jest niezastąpiony.
Z Twoją marmoladą - musi być fantastyczny
pozdrawiam na wiosenno
-
2010/04/25 20:36:45
To prawda - bardzo ważne jest w cieście biszkoptowym, aby jajka były temp. pokojowej, a mąka przesiana.

A ja kiedyś bywałam często zaskoczona, że nie wyszło ;-)
-
olciaky
2010/04/25 20:54:19
Dziękuję Wam za pochwały:)
-
olciaky
2010/04/25 21:22:08
i rady*
Pozdrawiam, Ola
-
2010/04/25 21:40:13
to ciasto ogromnie, a nawet przeogromnie przypomina mi Babcine, pieczone u nas w wersji pomarańczowej bo cytrynki nie lubimy (;
też mam już swoją 16 xD dzięki pomocy Poleczki (:
-
buruuberii
2010/04/25 22:50:31
Czy ono Olcu wyszlo czy masz jakies co do niego watpliwosci? :-)
Wiesz, kwiat na pierwszym zdjeciu dodaje optymizmu!
:*
-
basillus
2010/04/26 16:22:27
To znajdź mi coś optymistycznego w tym, że od jutra zaczynam egzaminy...

A ciasto ładnie wygląda...
-
2010/04/26 16:26:54
ale fajne leciutkie ciasto!:) bardzo mi się podoba:) z chęcią bym się poczęstowała;) pozdrawiam cieplutko:)
-
olciaky
2010/04/26 18:20:51
Basi- w piątek będzie już po nich:)
Ilko- leciutkie fakt, cieszę się:)
Basieńko- wyszło, pysznie wyszło:)

Viri- no to super:D
-
basillus
2010/04/26 18:33:12
Wiesz, ile jeszcze czasu do piątku?!
-
olciaky
2010/04/26 18:42:05
Spokooo, dobrze będzie, wiesz jak ja się denerwowałam dzień przed egzaminem (cała byłam strzępkiem nerwów), rano w ten Wielki Dzień wstałam na luziku, poszłam i napisałam.:)
Ściskam!
-
olciaky
2010/04/26 18:42:50
dalsze dni były jak rutyna;D Wpadasz w ten wir (po pierwszym) po prostu.
-
mariuszszczepacki
2013/11/10 23:12:07
znalazłem teraz Twój blog i z chęcią coś takiego wiosennego sobie przyrządze, zawsze to jakieś słoneczko w jesienne dni :)
-
g.poznany
2014/03/03 08:42:43
Ciasto na pewno jest pyszne. Cytrynowy posmak to akurat coś co lubię.