Blog o ciastach,ciasteczkach i innych słodko¶ciach przygotowywanych przez młod± kuchareczkę
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto cytrynowe jak g±bka. Poszukiwania optymizmu.

 

Zadziwia mnie to jak przewrotna jest fortuna, dzisiaj cieszę się z wypracowanej czwórki, jutro patrzę z niedowierzaniem na jedynkę z plusem.

Tak samo jest z przyrod±, dzi¶ widzę kwit±ce drzewa, jutro zobaczę ich owoce.

Panta rhei.

 

Szukam powodów do rado¶ci, piekę łatwe- trudne ciasto .

Jak napisała Liska, to ciasto dla tych którzy nie maj± problemów z zastosowaniem się do ogólnie panuj±cych zasad. Gdy jajka maj± mieć temperature pokojow±, a m±ka przesiana to tak musi  być i koniec kropka. Nie można się w¶ciekać o to, że ciasto nie wyszło je¶li m±kę wsypali¶my prosto z torebki, żółtka wymieszali¶my byle jak i na końcu wmieszali¶my bezę.

Cytrynowe ciasto biszkoptowe

(Lemon Chiffon Cake)

¬ródło: The fundamental technique of classic pastry arts, The French Culinary Institute

1 ciasto o ¶rednicy 22,5 cm

(Ja piekłam z połowy porcji w tortownicy o ¶r. 16 cm, dziękuję Ci Szarlotku ;* przyp. red. Olcik)

 

5 dużych żółtek, w temperaturze pokojowej

80 ml oleju ro¶linnego

Sok i skórka starta z 1 cytryny

150 g m±ki pszennej, przesianej przez sitko

1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Beza:

5 dużych białek, w temp. pokojowej

150 g cukru

 

Dodatkowo:

kilka łyżeczek domowej marmolady pomarańczowej lub np. lemon curd

 

Piekarnik nagrzać do 175 st C. (funkcja: pieczenie góra-dół)

Miękkim masłem posmarować spód formy do pieczenia (nie smarujemy boków).

Odstawić.

Żółtka poł±czyć w ¶redniej misce z olejem, skórk± i sokiem z cytryny i dobrze ubić.

M±kę przesiać przez sitko, poł±czyć z proszkiem do pieczenia i używaj±c drewnianej łyżki, wmieszać suche składniki do masy z żółtkami uważaj±c, by nie było grudek.

Aby zrobić bezę, białka wlać do miski i ubijać - najpierw na wolnych obrotach by białka napowietrzyć, dodać cukier, zwiększyć obroty do jak najwyższych i ubijać ok. 5 minut, aż masa będzie sztywna.

Używaj±c łopatki, delikatnie wmieszać bezę do masy.

Przełożyć masę do formy. Wygładzić wierzch i piec 35-45 minut. Ciasto powinno by rumiane.

Formę z ciastem wyj±ć z piekarnika i ostudzić zanim je z niej wyjmiemy.

 

Smacznego!

Ps: A jutro pochwalę się przepyszn± marmolad± pomarńczow± widoczn± na zdjęciach:)

wydrukuj przepis

niedziela, 25 kwietnia 2010, olciaky

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
ugotujmy
2010/04/25 11:14:41
puszyste, prawda?
na takie wygl±da

czekam na marmoladę
-
2010/04/25 11:18:23
ale ciasto , co¶ nowego
Pyszne co?
-
majanaboxing
2010/04/25 11:37:46
Mniam, wygl±da przepysznie :)) Mówisz,ze mięciutkie jak g±beczka? :)) Pozdrawiam ciepło:)
-
olciaky
2010/04/25 11:46:55
Margot- tak tak tak!:D
Asiejko- mega puszyste, polecam je wszystkim tym, którzy nie lubi± zwykłego biszkopta!:)
-
grazyna1961.only
2010/04/25 11:48:18
Olciku, bardzo mi sie to ciasto podoba ! Na pewno niedługo zrobię :)
-
cuda.wianki
2010/04/25 12:06:56
alez mieciutkie! pyszny biszkopcik!
-
zaytoona
2010/04/25 13:15:50
Mam problemy z trzymaniem się zasad.

A z rado¶ci± czy smutkiem, to faktycznie nigdy nic nie wiadomo.
Koło musi się kręcić.
Już za niedługo podniesiesz głowę do góry! ;*

¦ciskam!
-
nette7
2010/04/25 13:59:53
wow, naprawdę wygl±da jak g±bka. Ładne :)
-
2010/04/25 14:10:46
Cudny ten puchatek ! Za mn± tak chodz± cytryny, że ¶miem twierdzic, że to już bieg z podszczypywaniem ;D Zapisuję do wypróbowania :)
-
2010/04/25 14:10:59
jak chmurka! zdecydowanie lubię takie g±beczki - jest tylko jeden problem... nie można poprzestać na małym kawałku :)
-
2010/04/25 14:54:00
Jak cytrynowe to ja się piszę :-)
-
cukrowawrozka
2010/04/25 15:30:46
ja mam kłopoty z zasadami, ale pracuję nad tym. od dawna przesiewam m±kę przynajmniej. do odmierzania cukru wanilinowego nie mogę się tylko przemóc. :D
-
2010/04/25 15:37:21
biszkopcik jest rzeczywi¶cie fantastyczny. Piekłam już kilkakrotnie, bo składniki mam zawsze pod ręk± i gdy szybko słodkiego się chce - jest niezast±piony.
Z Twoj± marmolad± - musi być fantastyczny
pozdrawiam na wiosenno
-
2010/04/25 20:36:45
To prawda - bardzo ważne jest w cie¶cie biszkoptowym, aby jajka były temp. pokojowej, a m±ka przesiana.

A ja kiedy¶ bywałam często zaskoczona, że nie wyszło ;-)
-
olciaky
2010/04/25 20:54:19
Dziękuję Wam za pochwały:)
-
olciaky
2010/04/25 21:22:08
i rady*
Pozdrawiam, Ola
-
2010/04/25 21:40:13
to ciasto ogromnie, a nawet przeogromnie przypomina mi Babcine, pieczone u nas w wersji pomarańczowej bo cytrynki nie lubimy (;
też mam już swoj± 16 xD dzięki pomocy Poleczki (:
-
buruuberii
2010/04/25 22:50:31
Czy ono Olcu wyszlo czy masz jakies co do niego watpliwosci? :-)
Wiesz, kwiat na pierwszym zdjeciu dodaje optymizmu!
:*
-
basillus
2010/04/26 16:22:27
To znajdĽ mi co¶ optymistycznego w tym, że od jutra zaczynam egzaminy...

A ciasto ładnie wygl±da...
-
2010/04/26 16:26:54
ale fajne leciutkie ciasto!:) bardzo mi się podoba:) z chęci± bym się poczęstowała;) pozdrawiam cieplutko:)
-
olciaky
2010/04/26 18:20:51
Basi- w pi±tek będzie już po nich:)
Ilko- leciutkie fakt, cieszę się:)
Basieńko- wyszło, pysznie wyszło:)

Viri- no to super:D
-
basillus
2010/04/26 18:33:12
Wiesz, ile jeszcze czasu do pi±tku?!
-
olciaky
2010/04/26 18:42:05
Spokooo, dobrze będzie, wiesz jak ja się denerwowałam dzień przed egzaminem (cała byłam strzępkiem nerwów), rano w ten Wielki Dzień wstałam na luziku, poszłam i napisałam.:)
¦ciskam!
-
olciaky
2010/04/26 18:42:50
dalsze dni były jak rutyna;D Wpadasz w ten wir (po pierwszym) po prostu.
-
mariuszszczepacki
2013/11/10 23:12:07
znalazłem teraz Twój blog i z chęci± co¶ takiego wiosennego sobie przyrz±dze, zawsze to jakie¶ słoneczko w jesienne dni :)
-
g.poznany
2014/03/03 08:42:43
Ciasto na pewno jest pyszne. Cytrynowy posmak to akurat co¶ co lubię.