Blog o ciastach,ciasteczkach i innych słodkościach przygotowywanych przez młodą kuchareczkę
Blog > Komentarze do wpisu

Motylki z nadzieniem chałwowym

.. Motylki z chałwowym nadzieniem!:)

Dalej będę obstawała przy swoim i przywoływała wiosnę:),a co.

Szukając ładnego wierszyka o motylach natrafiłam na wiele ciekawych informacji o rzeczonych motylach właśnie :

♥ nauka zajmująca się ich badaniem to lepidopterologia, czy to nie brzmi pięknie?:-)

♥ występują na wszystkich kontynentach oprócz Antarktydy

♥ ćmy to motyle prowadzące jak dobrze wiemy nocny tryb życia

 

..a teraz wierszyk będzie, rodem ze szkolnego elementarza

"Fruwa wciąż z kwiatka na kwiatek.

Stokrotka, potem bławatek…

Wypija z nich nektar słodki,

Pyszny, pachnący miodkiem!

Skrzydła ma kolorowe.

Białe, czerwone, różowe…

Na skrzydłach ciekawe wzorki

W odcieniach letniej poziomki!"



Motylki z nadzieniem chałwowym

Myślę, że nie trzeba ich rekomendować. Już sam widok sprawia, że chce się sięgnąć po jednego.

To absolutny hit smakowy!

(przepis od Dorotuś, podaję z moimi zmianami)

 

Składniki na około 6 drożdżówek:

 

- 250 g mąki pszennej

- 20 g świeżych drożdży

- 16 g cukru migdałowego

- 1 jajko

- 125 ml ciepłego mleka

- 1/4 łyżeczki soli

- 35 g masła, miękkiego

 

Wymieszać mleko z drożdżami,dodać odrobinę cukru i zasypać mąką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Następnie dodać roztrzepane jajko, resztę mąki, cukier, miękkie masło i sól oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.

 

 

Po tym czasie ciasto podzielić na około 6 części, mniej więcej 80 gramowych. Uformować z nich kulki.

 

 

Każdą kulkę rozwałkować, posmarować 1 pełną łyżką nadzienia (przepis poniżej). Zwinąć jak naleśnika.

 

 

Następnie obydwa końce podłożyć pod spód, naciąć.

 

Ciasto wywinąć na boki by powstał kształt motylka.

 

Uformowane bułeczki położyć na blaszce i pozostawić na 15 minut do napuszenia, przykryte, w ciepłym miejscu. Przed pieczeniem warto posmarować bułeczki dodatkowym jajkiem roztrzepanym z 1 łyżka mleka.

 

Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut. Można przykryć folią aluminiową pod koniec pieczenia, jeśli będą się przypalać. Wystudzić na kratce.

 

Nadzienie chałwowe:

 

- 200 g chałwy, np. waniliowej

- pół jajka

- 1 łyżeczka śmietany kremówki

 

Chałwę rozgnieść widelcem, wymieszać z kremówką i roztrzepanym jajkiem.

 

Dla maszynistów:

 

Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po tym czasie ciasto wyjąć, lekko zagnieść, uformować kulki i dalej postępować wg przepisu.

 

Smacznego :)

Moje cudne motylki biorą udział w:


Kuchnia Wielkanocna 2010

oraz

wydrukuj przepis

Ps: Jea, chyba pierwszy raz Wam tutaj zapodałam tyyyle zdjęć i tak dokładną instrukcję:D

Pozdrawiam, miłego weekendu Olcik.

piątek, 12 marca 2010, olciaky

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
gosiaa99
2010/03/12 20:33:02
No w życiu bym nie wpadła że z tą chałwą będą motylki :)) Cudne ci wyszły!
-
olciaky
2010/03/12 20:37:15
Dziękuję, Gosiu:* Pyszne są!
-
cukrowawrozka
2010/03/12 20:37:33
świetne do akcji. :]
urocze są, wiosenne!
-
majazteca
2010/03/12 20:39:04
Sliczne motylki. Te jadalne, i te niejadalne tez sliczne. Zaklinaj Olcik te wiosne, zaklinaj. Moze wreszcie przyjdzie :))
-
grazyna1961.only
2010/03/12 20:40:12
Olciku, cudeńka zrobiłaś :)
-
2010/03/12 20:42:44
No, to nie zgadłam :-)) Przywołuj, przywołuj!! :-))
-
efi
2010/03/12 20:43:32
Przywołuj, przywołuj. Jak połączymy siły, to może jednak wreszcie tak wiosna nadejdzie. Śliczne motylki, wyglądają leciutko i delikatnie :) Pozdrawiam serdecznie - muffingirl
-
spencer2
2010/03/12 20:45:34
Mniam mniam.. Ależ tu wiosennie.. A motylki..cud miód..
-
2010/03/12 20:54:00
lepido-ptero-logia
logia nauka
ptero od skrzydeł
lepido... ciekawe od czego to? ;)
mi te motylki bardziej przypominają bajkowe kości, ale bardzo smaczne kości, o ile takie mogą być :)
-
mafilka
2010/03/12 21:24:01
lepidus; -a znaczy perłowy, -a, co i tak nie wyjasnia nazwy nauki o motylach, hm...
ale lepidoptera; -ae znaczy motyl, więc może nie dzielic nazwy na trzy i wszystko jasne ;) swoją drogą fajna ta nazwa...
A, drożdżówy tez fajne, a nadzienie to sobie zapisuję, bo lubię takie różniaste wnętrzności miec pod ręką :)
-
2010/03/12 21:41:10
wiem ze lepidoptera oznacza motyla, dlatego zastanowiło mnie co oznacza przedrostek lepido
perłowe skrzydła... no fajne
-
margareta_2010
2010/03/12 21:49:10
Super pomysl na drozdzowke, a nadzienie na pewno przepyszne! Przepis zapisany :)
Buziaczki :*
-
2010/03/12 23:11:47
śliczne i bardzo smakowite motylki Ty Nasz Motylku:) pozdrawiam serdecznie;*
-
amarantqa
2010/03/13 08:20:33
No, to o takich motylkach to nawet nie myślałam.
Teraz trzeba tylko szybko znaleźć chałwę i zabrać się za Motylki by Olcik :)

Miłego weekendu również życzę!
-
olciaky
2010/03/13 09:54:26
Mafilko- o proszę, już chciałam Viri odpisać, a tu Twój naukowy komentarz :D też lubię spisywać receptury nadzień:)

Viri- jak na studentkę medycyny przystało tylko kości jej w głowie;p!
Ilko- hehe dziękuję;*

Amarantko- gorąco zachęcam, będzie mi bardzo miło jeśli zrobisz:)

Margareto, Spencer, ciociu Grażynko - :*

Efi, Krokodylku, Maju - staram się jak mogę!:D

Cukrowa wróżko- dzięki, cała przyjemność po mojej stronie :)

Pozdrawiam, Olcik.
-
majanaboxing
2010/03/13 10:17:54
Piękne motylki Olciku! I to z chałwą, mniam!:))
-
basillus
2010/03/13 12:51:42
Mniam. Przykładam się do tego przepisu, odkąd go zobaczyłam u Dorotus. Chociaż dziś to żyję tylko Rammsteinem! Wczoraj byłam na koncercie w Łodzi i było pięknie... *_* Nie motylki mi teraz w głowie xD
-
2010/03/13 14:45:42
ale apetyczne
-
olciaky
2010/03/13 15:19:00
Majanko- pyszne, dziękuję;*

Basi-.. tylko Rammstein!:D

Alciu- :)

Pozdróweczka
-
atina_bc
2010/03/14 08:45:39
pysznie wyglądają:) I te motylki - czuje wiosnę :)
-
olciaky
2010/03/14 11:48:09
Atinko- chociaż tutaj wiosennie.U mnie dzisiaj śnieg. Dobrze, że topnieje.
-
2010/03/14 16:28:50
Przepyszne motylki :) Żeby chociaż jeden chciał do mnie przyleciec :)
-
dziwnograj
2010/03/14 16:41:58
O jakie pyszności ;) Szczególnie to nadzienie. Jestem bardzo chałwolubna :)
-
olciaky
2010/03/14 17:43:07
Dziwnograjko- ja muszę mieć dzień na chałwę, a w czwartek akurat miałam:))
Kasiu- jak się postarasz to przylecą:)
Pozdrawiam.
-
2010/03/15 21:30:32
Ślicznie Ci wyrosły :)
-
mydelicious
2010/03/19 15:56:52
uwielbiam nadzienie chałwowe! polecam dodanie drobno posiekanych orzeszków ziemnych do nadzienia :)
-
olciaky
2010/03/22 17:19:51
Delicious- świetny pomysł, dzięki !

Antysujx- dzięki:*