Blog o ciastach,ciasteczkach i innych słodkościach przygotowywanych przez młodą kuchareczkę
Blog > Komentarze do wpisu

Historia kawowych upodobań. Babka z syropem kawowym.

"Lubisz kawę?

Tak.

A to od kiedy?

od 4 miesięcy :)"

A czy ty lubisz kawę?

Jeśli tak to zapraszam Cię na babkę, niezwykłą, aromatyczną, wilgotną, ociekającą przepysznym syropem.

Szybka, malutka babka, która jest wilgotna dzięki syropowi kawowemu. Ja dodałam do środka garść suszonych moreli pokrojonych w kostkę.

To dobra opcja dla wszystkich niecierpliwych i tych, którzy nie przepadają za tradycyjnymi babami drożdżowymi.

Ciasto można przygotować dzień przed podaniem. Dzięki syropowi dłużej zachowuje świeżość.

Babka z syropem kawowym

/na podst. The Australian Women's Weekly, podany przez Dorotuś/

 

- 3 łyżeczki kawy instant rozpuszczalnej (użyłam zbożowej Ricoré )* + 1 łyżka gorącej wody

- 3 jajka

145 g drobnego cukru

- 150 g mąki pszennej (użyłam Manitoby ) + 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżka kakao

- 150 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego

 

Syrop kawowy:

- 165 g drobnego cukru

- 180 ml wody

- 3 łyżeczki kawy instant rozpuszczalnej (użyłam zbożowej Ricoré)

 

Ciasto:

Piekarnik nagrzać do 180 st C.

Kawę rozpuścić w łyżce gorącej wody, odstawić.

W misce ubić jajka, stopniowo dodając cukier. Masa powinna być gładka, ucieramy ok. 8 minut.

Do ubitych jajek dodajemy kawę i kakao. Następnie stopniowo dodajemy rozpuszczone masło i mąkę z proszkiem (nie należy mąki wsypywać od razu całej, bo porobią się grudki). Dodać ewentualnie morele lub inne suszone owoce. Wymieszać łyżką.

Formę do babki o średnicy 21 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą.

Wlać ciasto.

Wstawić do piekarnika i piec ok. 40-50 minut (należy drewnianym patyczkiem sprawdzić po 40 minutach stopień upieczenia ciasta, zwłaszcza w środku babki, jeśli pieczemy w formie bez kominka).

 

Syrop:

Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i stopniowo podgrzewać. Kiedy cukier się rozpuści, zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.

 

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut, następnie wyjąć na talerz, polać syropem, zostawiając 1/4 szklanki na później.

 

Odstawić na 15-20 minut. Choć na drugi-trzeci dzień smakuje jeszcze lepiej:-)

Podawać polane pozostałym syropem.

 

Smacznego!

*można zastąpić świeżo zaparzoną kawą espresso

 

 


wydrukuj przepis

środa, 31 marca 2010, olciaky

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/03/31 19:48:37
Kawy nie znoszę, ale kawowe wypieki owszem:) tak więc moja lista "do wypróbowania" znów sie wydłużyła:)
-
2010/03/31 20:24:06
ooo a skąd masz The Australian Women's Weekly? można w Pl kupić?
-
2010/03/31 20:33:38
piękna babeczka:)) no i w dodatku kawowa! kocham kawkę:))
-
olciaky
2010/03/31 20:34:44
Ilciu- pięknie dziękuję;*
-
olciaky
2010/03/31 20:36:07
Viri- to jest ten link- aww.ninemsn.com.au/food/cookbooks/789342/coffee-and-walnut-cake , ciasto zmodyfikowane przeze mnie oraz Liskę:)
-
zaytoona
2010/03/31 20:49:38
Lubię kawę.
Od pół roku.

Taka babka musi smakować doskonale.
-
cukrowawrozka
2010/03/31 21:17:44
żebym to ja kawę lubiła, bo pysznie wygląda.. :]
-
olciaky
2010/03/31 21:37:34
Zay- witaj w klubie:)))

Cukrowa- no wiesz co tak na uszko Ci szepnę, że może gdybyś spróbowała... no nie wiem zależy czy w deserach lubisz;)
-
majanaboxing
2010/03/31 22:25:28
Uwielbiam kawową babkę! Twoja prezentuje sie przepysznie Olciku!:)
-
buruuberii
2010/03/31 22:39:00
Doskonala propozycja Olciu, w zyciu nie probowalam kawowej baby, a jeszcze z syropem, az boje sie o niej dluzej myslec :-)) Pozdrawiam Cie wiosennie!
-
2010/04/01 02:09:05
ale rozpusta :D
-
grazyna1961.only
2010/04/01 08:00:10
Bardzo lubię kawowe wypieki ! Ta babka bardzo mi się podoba :)
-
katarina.f
2010/04/01 09:35:30
Lubie kawę od zawsze...:)
-
sweet_spoon
2010/04/01 10:29:36
piekna babka :) juz sobie wyobrazam jak musi smakowac.

pozdrwiam cieplo
-
cuda.wianki
2010/04/01 10:58:42
ona na pewn smakuje wysmienicie, bo tak wyglada! hmmm... pewnie upieke, ale nie na swieta, bo juz mam pelne menu ;-)
-
olciaky
2010/04/01 16:02:28
Basiu- hehe:P
Olu- dziękuję pięknie;*
Majanuś- dzięki, Ja próbowałam po raz pierwszy kawowego ciacha i jestem bardzo pozytywnie zaskoczona!:)
Katarinko- :D dobra jesteś!
Cuda.wianko- no to polecam w takim razie nie na święta;)- na święta chyba bałabym się jej piec, bo wystarczyłaby tylko ona i nic więcej, wszystko inne przyćmi:D!
Pozdrawiam.
-
olciaky
2010/04/01 16:03:22
Magoldi- a co tam sobie czasem rozpuste mozna zrobic:)
Ciociu Grażynko- polecam te babke w takim wypadku:)
-
2010/04/01 18:40:41
baba jak malowana:)))

i wszystkiego najlepszego z okazji świat Olu
-
2010/04/01 20:31:02
Pyszna kawowa babeczka :)
-
olciaky
2010/04/01 21:02:27
Alciu-dziękuję:* nawzajem!
Antysujx- :)))