Blog o ciastach,ciasteczkach i innych słodkościach przygotowywanych przez młodą kuchareczkę
Blog > Komentarze do wpisu

Zaproszenie od Olcika Weekendowa Cukiernia 14:)!

 

Hejka.

Jestem:D

A więc.. nadeszła ta upragniona chwila.Po wielu przeciwnościach losu.. wielu minutach ?,a może i godzinach spędzonych na obmyślaniu co by tutaj napisać.. Napiszę tylko tyle.

Kochani!

Ogromnie się cieszę,że mogę zaprosić Was do 14 wydania Weekendowej Cukierni  jest to dla mnie i ekscytujące doświadczenie. Miło mi tymbardziej,bo 14 to moja ulubiona liczba,która towarzyszy mi dosłownie od urodzenia.Wszak 14-stego się urodziłam:) Czy to nie jakiś znak?:P

No dobrze,koniec gadania.Czas na moje propozycje:

(Wiem..wiem ,że oczekujecie ich z niecierpliwością,ale jeszcze tylko jedna ,obiecuję! malutka dygresja - Będzie sernik-bo to moje ulubione ciasto, jest tak przewpsaniałe no i można je robić na wiele sposobów,więc mam nadzieję,że nie narażę się Wam,jeśli przytoczę je znowu,choć w innej dla niektórych może zaskakującej wersji?:)

Kruchy sernik z duszonymi jabłkami

Ciasto kruche:

- 200 g mąki

-2 łyżeczki kako

- szczypta soli

- 50 g cukru

- 1 jajko

- 100g zimnego masła

- 100 g migdałów w płatkach

Masa serowa:
- 500 g twarogu

-125 g cukru

- 50 g mąki ziemniacznej

- 4 jajka

- 2 łyżeczki skórki startej z cytryny

- 200 ml śmietany

Ponadto:

- 5 winnych jabłek

- 4 łyżki miodu

- sok 1/2 cytryny

- 1 łyżeczka cynamonu

1. Mąkę wymieszać z kako,solą ,cukrem i wysypać na stół.W pryzmie zrobić wgłębienie,do środka dodać jajko.Wokół rozłożyć kawałki zimnego masła.Wszystkie składniki posiekać nożem,tak by powstały grudki.Nastepnie całość wyrobić,z ciasta uformować kulę,zawinąć w folię aluminiową i wstawić na ok. 30 minut do lodówki.

2. Piekarnik nagrzać do 180 stp. ( z termoobiegiem 160 stp.) .Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami pergaminu na kształt koła,zostawiając brzegi 3-4 cm większe niż wielkość tortownicy ( śr.26 cm). Tortownicę nasmarować tłuszczem i oprószyć migdałami w płatkach.Rozwałkowane ciasto umieścić w tortownicy na migdałach,używając wałka,po czym docisnąć i uformować brzeg.

3. Masa serowa: twaróg zemleć,wymieszać z cukrem,mąką ziemniaczaną,jajkami i skórką z cytryny. Śmietanę ubić na sztywną pianę i dodać do masy,całość ostrożnie wymieszać. Wierzch ciasta wygładzić i piec ok. 60 minut w rozgrzanym piekarniu.

4. W tym czasie obrć jabłka,wykroić z nich gniazda nasienne,miąższ pokroić w cząstki. Na patelni skarmelizować miód,dodać jabłka ,całość podlać sokiem z cytryny i dusić ok. 3 minuty.Jabłka posypać cynamonem i rozłożyć równomiernie na cieście.Odczekać ,aż ciasto całowicie wystygnie. Chłodzić w lodówce przez 30 minut.

Smacznego!:)

Pojawiły się pewne wątpliowści co do sernika :

- Jeśli chodzi o wcześniejsze podpiekanie spodu,to nie trzeba. Jabłuszka wraz z karmelem wyłożyłabym na zimny sernik,mają być ciepłe.Dopiero potem wstawiamy ciasto do lodówki.

* przepis pochodzi z pewnej gazetki:P

I coś jeszcze.. będzie:) Z dedykacją dla tych,którzy lubią małe coś-niecoś:)

Rogaliki

Składniki:

- 1 szkl. mleka

- 1/2 kostki masła

- 1/2 szkl. cukru

- 1/2 łyżeczki soli

- 1 łyżka suszonych drożdży

- 3 duże jajka

- 4 i 1/2 szkl. mąki

Do posmarowania:

- 3 łyżki stopionego masła

Nadzienie:

- pełna dowolność,czego dusza zapragnie:) np. powidła śliwkowe,biały serek,gęsty budyń

 

1. Drożdże wsypać do małego naczynia, dodać troszkę mąki i cukru. Mleko podgrzać, aż będzie letnie i 1/4 szklanki zalać drożdże, dobrze wymieszać i zostawić , aż zaczyn zacznie się podnosić.

2. Resztę (3/4 szklanki) mleka zagotować i dodać do niego masło i cukier. Odstawić do przestygnięcia. Następnie wsypać mąkę, dodać rozczyn, jajka , sól i wymieszać, aż utworzy się miękkie ciasto. Wyłożyć na stolnicę i wyrabiać dobre kilka minut, aż będzie gładkie i lśniące.

3. Włożyć z powrotem do miski i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę , aż podwoi swoją objętość. Podzielić ciasto na 3 części, z każdej wywałkowac koło o średnicy 22 cm (u mnie trochę większe). Posmarować roztopionym masłem, podzielić na 8 trójkątów (ew. nakładać po 1 łyżeczce nadzienia) i zwijać ku środkowi rogaliki. Układać na natłuszczonej blasze , posmarować masłem, przykryć i zostawić do wyrośnięcia.

4. Piec 8 - 10 minut (moje piekły się prawie dwa razy dłużej zanim się zrumieniły) w temperaturze 200 st.C., wyjać z piekarnika i jeszcze gorące ponownie posmarować masłem. Zostawić do wystygnięcia.

Smacznego!:)

Tutaj jeszcze dla początkujących instrukcja zwijania rogalików:)

 

I to by było na tyle;)

Drogie cukierniczki,a może i cukiernicy?

Wraz z Poleczką  jeszcze raz zapraszamy Was do zabawy;-)!

Wspólnie pieczemy w terminie- 2-11 października

Pozdrawiam ,Olcik.

środa, 30 września 2009, olciaky

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
basillus
2009/09/30 19:18:51
Fuj! Za dużo tych jabłek ostatnio :P W postaci nie-surowej niezbyt lubię...
A tak wogóle to weź mi proszę wytlumacz, na czym polega ta cała WC! Bo nie do końca ogarniam o co c'mon...
-
2009/09/30 19:37:10
piszę się:))) już wiem co zrobię!!
:D
-
vespertinee
2009/09/30 19:54:14
Fajne! Rogaliki mi się podobaja, sernik z resztą też fajny...
-
mafilka
2009/09/30 19:56:23
Sernik z jabłkami niedawno popełniłam, nie ten co prawda, ale o to samo w nim chodziło. Za to bardzo chętnie pobawię się w rogaliki ;-)
-
zawszepolka
2009/09/30 19:59:43
O rany toś poszalała! :))))
Nie wiem co zrobić :)
Tzn chyba wiem bo na rogaliki mam ochote już od dłuższego czasu :))) No i mam różę od Basieńki!! :)))
Olciaky świetny wybór!
-
olalala77
2009/09/30 20:37:29
Fajne przepisy ;)! I chyba sernik upiekę - bo takiego z jabłkami to jeszcze nie robiłam. Tak się zastanawiam też nad rogalami, ale hmm ;)... Zobaczymy!
-
cuda.wianki
2009/09/30 22:37:15
moze i ja sie w koncu skusze? a jaka ma byc dokladnie ta smietana do sernika?
-
2009/10/01 10:17:08
Może i ja się przyłącze do tej zabawy :) A do kiedy trzeba coś upiec ?
Pozdrawiam Ania
-
edysia79
2009/10/01 11:15:06
Świetne przepisy, tylko nie wiem czy ja dziś nie za bardzo kontaktuję, czy co, bo mam dwa pytania do jabłecznika:
1. masę serową wykładamy na surowy spód i pieczemy tak?
2. kiedy dajemy jabłka? na ciepłe ciasto wyjęte co dopiero z piekarnika, czy na zimne ciasto? no i te jabłka jeszcze ciepłe mają być?

Chyba na ten serniczek się skuszę, bo sera z jabłkami jeszcze nie łączyłam.
-
szarlotek
2009/10/01 13:10:29
Też mam pewne wątpliwości co do sernika albo mam dzisiaj trudności z rozumieniem :) a z chęcią bym się na niego skusiła :)) Zerknij jeszcze raz do przepisu-prosimy :)
-
edysia79
2009/10/01 13:54:33
Szarlotku cieszę się że nie jestem sama z moimi wątpliwościami :)
-
olciaky
2009/10/01 14:21:29
Kochane! ja w kwestii sernika:

Sernik przyrządzamy dokładnie według przepisu. Czyli,że go pieczemy,karmel z jabłkami robimy osobno i go potem polewamy taką masą no i odstawiamy .
Potem siup do lodówki.
-
olciaky
2009/10/01 14:24:50
Edysiu:
1.podpiekamy spód,tak jak w większości serników.
2. Ja bym jabłka wyjęła na zimne ciasto ( nie ma tego niestety w przepisie),polewamy karmelem z jabłkami. Ciepłym-bo gdy będzie zimny to nam zastygnie i będzie kuszka.Odstawiamy.Potem schładzamy w lodóweczce. To tyle ode mnie.
-
olciaky
2009/10/01 14:42:56
Basillus- weź mnie nie denerwuj! :P
poczytaj sobie - table-table.blogspot.com/2009/03/weekendowa-cukiernia-zaproszenie-do.html
Buźka.
-
olciaky
2009/10/01 14:48:09
Gat.ko- to ja się bardzo cieszę:)

Vespertinee- :)
Mafilko- oo widzisz,to w takim razie czekam na rogaliki w Twoim wydaniu:D!

Olu- świetnie,cieszę się niezmiernie;D

Polko- tak? mam nadzieję,że nie piszesz tego z obowiązku:P.No też tak myślałam,że pewnie rogaliczki zrobisz:P

Cuda.wianko-jeśli chcemy ubiajać (a to wynika z dalszej części przepisu) to jak najbardziej 30%!

Anro- pieczemy od 2 do 11 października:),już dopisałam w notce;)

Szarlotku i Edysiu- taki miałam przepis,nic nie pominęłam jedynie dodałam własne przemyślenia z nim związane :) Tak więc mam nadzieję,że już wszystko jasne:)
Zapraszam jeszcze raz i dziękuję za miłe słowa:)
Pozdrawiam,Olcik.
-
blk21
2009/10/01 17:48:59
że Wam się tak chce... podziwiam ;)
-
olciaky
2009/10/01 20:20:44
Blk- nie podziwiaj tylko się przyłączaj:D!
-
nette7
2009/10/01 21:26:15
Ha! ..a ja chyba mam tą gazetkę ;). I na zdjęciu sernik wygląda wspaniale ;)! ...
-
usmiechniete.dziewcze
2009/10/02 00:19:58
Chyba się przyłączę :D
-
2009/10/02 12:27:08
Chętnie się przyłączę, ale jako, że niedawno robiłam sernik, to mogłabym wybrać sobie tylko rogaliki??:)
Pycha wybór;)

sweet-art ;)
-
olciaky
2009/10/03 09:21:12
Gosssweetheart- jasne,macie do wyboru albo sernik albo rogaliczki, a jeśli ktos chce to może zrobić i to i to:)
-
olciaky
2009/10/03 09:25:11
Uśmiechnięte dziewcze-świetnie by było:)
Nette- nom sernik jest pyszny na zdjęciu,no nie?:P
-
edysia79
2009/10/03 09:35:14
Dziękuję za szczegółowe informacje, serniczek będę piec w przyszłym tygodniu :)
-
olciaky
2009/10/03 10:33:01
Edysiu- to ja się cieszę:)
-
2009/10/03 11:08:44
ja rogaliki zrobię, dawno nie robiłam ,a uwielbiam robić i jeść ,ale za tydzień bo na ten weekend już inne ciasto zaplanowałam i zrobiła i ma jeszcze jedno do zrobienia też z dawien dawna zaplanowane :DDD
-
mafilka
2009/10/03 12:29:55
Olciu, do sernika ta śmietana to kremówka czy 18%?
-
usmiechniete.dziewcze
2009/10/03 19:35:17
rogaliki zrobione :D - michaszka.blogspot.com/2009/10/weekendowa-cukiernia-14-rogaliki.html Pycha
-
fellunia
2009/10/03 22:38:01
Ojej, ja bez tego durszlaka jak dziecko we mgle, sernik mogłam zrobić na cukiernię, i to jaki fajny, a tak to nie wiem czy jeszcze zdążę :(
-
olciaky
2009/10/04 16:23:00
Uśmiechniete dziewcze-przeslij prosze linka POlce;)
-
olciaky
2009/10/04 16:23:14
Mafilko- musisz ją ubić,więc radziłabym 30%.
-
olciaky
2009/10/04 16:23:53
Margot- och ty planujesz i planujesz aż sie zamotałam:D
ale co tam świetnie,już się cieszę ,że upieczesz;D!
-
olciaky
2009/10/04 16:24:12
Felluniu- fakt,bez Durszlaka bida:(
-
mafilka
2009/10/04 19:17:04
Olciu, porada spóźniona ;) ale spokojnie, zrobiłam jak mówisz... nastepnym jednak razem dodam zwykłą 18%, bo z doświadczenia wnoszę, że z nią lepiej smakuje :-)
-
wiosenka27
2009/10/04 22:35:10
Hej Olcik! Z zainteresowaniem przeczytałam Twoją propozycję na rogaliki i nawet sie do nich przymierzyłam gdy nagle mnie olśniło, że znam ten przepis a nawet niedawno go wypróbowałam. Rogaliki są naprawdę pyszne więc polecam wszystkim którzy chcą go wyprówbować w ramach WC:) Ja, tym razem będę tylko obserwować:) eksplozjasmaku.blox.pl/2009/09/Maslane-rogaliki.html
-
ewelosa
2009/10/07 17:01:33
Olcik ja mam drożdze świeże to ile mam ich dać? w przepisie jest łyżka suchych . A łyżka to trzy łyżeczki czyli 30 g świeżych mam dać bo biorę przelicznik łyżeczka suchychto 10 g świeżych. Mam zamiar zrobić rogaliki :)
-
olciaky
2009/10/07 17:44:48
Ewelosko- słuchaj,2 łyżeczki suchych=7g suchych=2,5 dkg świeżych
-
olciaky
2009/10/07 17:45:08
Mafilko- naprawdę? :D
-
olciaky
2009/10/07 17:46:11
Wiosenko- podziwiałam je już kiedys,ale nie wczytałam się dokładnie w przepis ,więc sądziłam ,że zrobiłaś według trochę innego przpepisu:) A tak,proszę;) A to ci niespodzianka!:D
-
ewelosa
2009/10/07 18:41:47
Olcik ja przemieżyłam kiedyś paczuszkę suchych drożdzy i było w niej 2,5 łyżeczki a opakowanie ważyło 7g co odpowiada 25 g świeżych. Więc 1 łyżeczka instant to 10 g świeżych a na moich miarkech łyżeczkach napsane ze 1 łyżka to trzy łyżeczki więc dam 30 g :).

Ależ namotałam co :D:D
-
ewelosa
2009/10/08 13:55:32
zrobiłam rogaliki - są przepyszne

dziękuję za wspaniały przepis
-
majanaboxing
2009/10/08 15:37:40
Olcik, zrobiłam serniczek :) Już mam na blogu :) Jest wspaniały, dziękuję za przepis! :)))
-
olciaky
2009/10/09 15:55:51
Ewelosko- hehe no namotałaś,ale zrozumiałam- jakoś!:D
Cieszę się bardzo,że zrobiłaś
:D!


Majanko- widziałam,widziałam pięknie ci wyszedł,cieszę się ,że smakował,nawet nie wiesz jak:)..
-
zawszepolka
2009/10/09 17:30:20
ta instrukcja mnie rozlozyla na lopatki:D CUDNA jest :DDDD
-
konsti.apparecchiamo
2009/10/11 11:48:28
Melduje poslusznie, ze zrobilam rogaliki... Bardzo smaczne! dziekuje za przepis i za wspolne pieczenie.
Pozdrawiam serdecznie.
-
n_ina
2009/10/11 21:19:06
zrobiłam i ja :)
-
2009/10/11 22:35:53
ja też dołączam z rogalikami - Olciaku to w ramach przeprosin za nieudane wspólne pieczenie
-
tilianara
2009/10/14 09:12:49
I sernik i rogaliki wykonane :) Sernik pierwsza klasa, no może poza spodem, który nie przypadł nam do gustu, ale ta masa serowa z ubitą śmietanką wyszła jak ptasie mleczko mmmmm bajka :) A rogaliki ogromnie relaksujące :)
Dzięki za smakowite propozycje :)
-
olciaky
2009/10/24 15:33:28
Polko- haha. a wiesz ile ja sie nad nią napracowałam??... :P

konsti.apparecchiamo - no to świetnie:))


N_ino- bardzo mnie to cieszy:)

Kabamaigo- :)) widziałam,wybaczam.

Tilli- to fakt,do spodu też ja mam jedno małe ale.. ale.. no właśnie:) kiedyś spróbuję z innym :)),cieszę się ,że smakowało.
Pozdrawiam was cieplutko.