Blog o ciastach,ciasteczkach i innych słodkościach przygotowywanych przez młodą kuchareczkę
Blog > Komentarze do wpisu

Sałatka arabska

"Choć poszczególne kuchnie krajów arabskich różnią się między sobą, posiadają wspólne elementy, które najlepiej przedstawić w formie minisłownika kuchni Arabskiej, co uzmysłowi nam zarówno jej bogactwo, jak i oryginalność.

Arabi Khubz – znany u nas jako pita. Tego okrągłego płaskiego chleba używa się do nabierania sosów, przygotowywania kanapek, ale też jako talerza albo łyżki.

Arayess – pita nadziewana jagnięciną z kardamonem, którą smaży się na głębokim oleju.

Ataif – to naleśniki nadziewane owczym serem, orzechami i polane syropem z daktyli.

Baba Ghanoush – dip przyrządzany z grillowanego bakłażana, pasty sezamowej tahini, soku cytryny i przetartego czosnku.

Bamia – to okra (piżmian jadalny, zielone warzywo w kształcie palca) w sosie pomidorowym, duszona wraz z jagnięciną.

Baklava – płaty ciasta nasączone miodem i przekładane masą orzechową.

Basbosa – tarta z kuskusu pieczona z syropem daktylowym.

Ejje – omlet z kardamonem i posiekaną jagnięciną.

Foul – bardzo wolno gotowana pasta z brązowej fasoli i soczewicy, doprawiona oliwą, cytryną i kminkiem.

Jarhis – zapiekanka z rozgniecionej prażonej pszenicy, czosnku i jogurtu.

Kaftaji – ostre, smażone kotleciki z siekaną wątróbką, pieprzem, dynią i cebulą.

Kuskus – jest to danie narodowe z kaszy pszenicznej. Ziarna pszenicy podgotowuje się, po czym rozciera na drobną kaszkę i gotuje na parze, zanurzając w oleju. Podaje się ją obłożoną warzywami i kawałkami mięsa. Królewski kuskus zawiera mięso jagnięce, kurczaka oraz pikantne kiełbaski.

Laban – kwaśne mleko używane zarówno do picia, jak i gotowania jagnięciny.

Labenah – tłusty kremowy ser z różnymi przyprawami używany jak dip.

Sumac – korzenna przyprawa o specyficznym aromacie, używana do doprawiania mięs.

Taklia – pasta z kolendry i czosnku, używana zarówno do marynowania (warzyw i mięs), ale również jako dip.

Zoter – to mieszanka tymianku, majeranku, soli i sumacku, którą doprawia się prawie wszystkie potrawy.

Ten pobieżny przegląd daje wyobrażenie o tej kuchni, a przecież nie wspomnieliśmy o Halva, czyli paście z wytłoczyn sezamowych, orzechów, rodzynek i owoców. O obłędnie słodkich ciastach daktylowych Ma` amul. O wspaniałej paście z cieciorki, pasty sezamowej i czosnku hommous, owczym białym serze, który nosi, niepokojącą nieco Polaków, nazwę jebne. Nie wspomnieliśmy o pilawach, zarówno słodkich, jak tych pikantnych. Nie powiedzieliśmy nic o przepysznej potrawie – mantı, mikroskopijnych pierożkach z mięsem w środku (lub i bez), które polewa się jogurtem z taklia dodając miętę suszoną, oliwę i zoter. Nie powiedzieliśmy, bo kuchnia arabska to kuchnia „tysiąca i jednej nocy”. Sami Arabowie mówią, że dali światu jeden cud, jest nim Koran, ale my już wiemy, że dali i drugi – swoja kuchnię. " *

źródło: foody.pl

Nie będę owijała w bawełnę,kuchnia arabska to kuchnia tysiąca i jednej potrawy.Żałuję ,że wcześniej nie wiedziałam o tym. . jeszcze niedawno kojarzyła mi się tylko i wyłącznie z kebabem.

Tak więc na miły początek mojej przygody z ową kuchnią przygotowałam Sałatkę arabską.*

* najbardziej smakowała oczywiście Pani Mamie,która (jak przeczuwam) polubiłaby chyba każde arabskie danie :).

Sałatka arabska

- 2 woreczki ryżu (u mnie jaśminowy)

- puszka drobnego zielonego groszku

- ok. 3/4 szkl. rodzynek

- ok. 3/4 szkl. pokrojonych migdałów

- pierś z kurczaka smażona lub pieczona

- 2 pomarańcze

- miód

- 1 łyżka soku z cytryny

- sól,pieprz

- 3 łyżki oliwy

- łyżka siekanego koperku

1. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie odstawić na 5 minut, odcedzić.
2. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, pokroić .

3. Mięso kurczaka pokroić w kosteczkę. Groszek odsączyć z zalewy. Pomarańcze umyć, obrać ze skórki, podzielić na cząstki, zdjąć błonkę. Każdą cząstkę pokroić na cienkie plasterki.

4. Sok, który wypłynie w czasie krojenia zlać do miseczki, dodać sok z cytryny, olej, sól, pieprz i miód do smaku. Ubić na jednolity sos.

5. Ryż, rodzynki, migdały, pomarańcze, groszek, kurczaka i koperek włożyć do salaterki, wymieszać. Zalać sosem, jeszcze raz delikatnie wymieszać. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.

Smacznego!

Małe spóźnienie:

 

środa, 08 lipca 2009, olciaky

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/07/08 21:54:49
szukajac pomyslu na danie arabskie takze trafilam na prezentowana przez Ciebie strone i artykul, taka salatka z pewnoscia smakuje bardzo dobrze, tak jak Twojej Mum by mi na pewno posmakowała :]
-
2009/07/08 22:56:19
och chyba najbardziej z tych wszystkich potraw lubie kuskus :D ale na słodko
zawsze jem na opak :D
fajny przepis :)
-
2009/07/09 08:14:41
fajniutka ta sałatka, ale ja to bym ją zjadła jako obiad :)
-
atina_bc
2009/07/09 09:15:41
To moje smaki:) Taka sałatka też by mi bardzo smakowała:)
-
majanaboxing
2009/07/09 09:29:00
Chętnie bym zjadła, lubię takie słodkie połączenia !:)
-
2009/07/09 16:33:41
E, mnie takie rzeczy nie podchodzą :P A ponadto, panu M. nie smakowała? O.o
-
olalala77
2009/07/09 23:30:32
No ja właśnie też nie zbyt lubię połączenia słodkiego ze słonym. Choć bo ja wiem, spróbować bym spróbowała, zwłaszcza że te pomarańcze i miód pewnie aż tak chyba nie słodzą. No ;)!
-
2009/07/11 10:48:22
zapraszam do zabawy ;) więcej: cioccolatogatto.blox.pl/2009/07/Lancuszek.html
pzdr
-
olciaky
2009/07/11 20:13:12
Viridianko- dla mnie najlepsza była po 2 dniach stania w lodówce,taka schłodzona ..zupelnie inny,lepszy smak:)

Olu- no nie słodza,a jeszcze jak dasz tyle miodu co w przepisie to będzie naprawde lekko wyczuwalny ( ja nawaliłam-jak zwykle więcej i.. było ciut za słodkie przez co dosalałam):P

Basillus- mhhmm.. no dzisiaj stwierdził ( o dziwo!) ,że mu niezbyt smakowała:P

Majanko,Atinko- więc polecam:)

Miętówko- ona była jako obiad:-)

Myostois- a ja własnie sie do kuskusa zraziłam ,bo jadłam ja rok temu po raz pierwszy w sałatce i była za ciepła i mi wogóle nie podeszła.Trzeba bedzie jeszcze raz spróbowac..

Viridianko- dziekuje za wytypowanie:*
niebawem odpowiem na nie:D



-
szarlotek
2009/08/09 16:18:55
Właśnie jestem po jaśminowym który uwielbiam :) A ja lubię takie różnorodne smaki :)
-
olciaky
2009/09/19 23:26:13
:) pychotka jest:P