Blog o ciastach,ciasteczkach i innych słodkościach przygotowywanych przez młodą kuchareczkę
Blog > Komentarze do wpisu

Puszyste jagodzianki :)

Chciało by się zacząć tak:

Drożdżowe bułeczki z jagodowym farszem,takie od święta,uwielbiam .Kolejny przepis.Są dużo puszystsze i bardzo"domowe" ,no i ten zapach przy pieczeniu- zawsze się nim zachwycam.

..ale zacznę tak:

'Jesteśmy jagódki, czarne jagódki,
mieszkamy w lasach zielonych, zielonych,
oczka mamy czarne, buźki granatowe,
a sukienki są zielone i seledynowe.

A kiedy dzień nadchodzi, dzień nadchodzi,
idziemy na jagody, na jagody,
a nasze czarne serca, czarne serca
biją nam radośnie: bum tarara bum!'

:)

Jagodzianki puszyyste

(wychodzi 12 sztuk)

Ciasto:

- 1 szklanka mleka

- 2,5 szklanki + 4 łyżki mąki ( u mnie pół na pół z pełnoziarnistą)

- 3/4 szklanki + 1 łyżka cukru (pomieszałam trzcinowy z demerarą i białym kryształem:)

- 30 g świeżych drożdży

- 3 jajka

- 1 łyżeczka soli

- 1/4 kostki masła

- 500 g  jagód (u mnie jeszcze parę poziomek)

Kruszonka:

- 100 g mąki (pełnoziarnistej),

- 50 g cukru

- 50 g masła

1. Mleko zagotować, dodać 4 łyżki mąki, dobrze wymieszać, odstawić do ostygnięcia (klajster powinien mieć temperaturę 25-30oC. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, odstawić do wyrośnięcia. 3 jajka, mleko z mąką, łyżeczką soli wymieszać (najlepiej w blenderze), dodać drożdże, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.

2. Po tym czasie dodać cukier, mąkę, ciasto wyrobić mikserem (około 5 minut). Pod koniec dodać roztopione i wystudzone masło, wymieszać wszystko razem, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. W międzyczasie przebrać jagody ,posypać odrobinką mąki ziemniaczanej i łyżką cukru. Wyrośnięte ciasto podzielić na około 12 części( wyjdą dosyć duże jagodzianki,takie jak sklepowe). Nadziewać i  formować dowolne kształty, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy bułeczkami należy zachować odstępy, aby podczas pieczenia nie zlepiły się ze sobą. Pozostawić do napuszenia na 15-20 minut.

3. Przygotować kruszonkę - mąkę wymieszać z cukrem, dodać zimne masło- pokruszyć w rękach. Posypać nią bułeczki.

4. Wstawić do nagrzanego do 160oC (u mnie ok. 200 stopni- ok. 20 minut) piekarnika.

Smacznego!:)

Ps: Oj pyszne były,pyszne,najbardziej posmakowały mojemu dziadkowi,który zrobił postęp,bo zjadł moje jagodzianki (nie jada wogóle słodkiego,z ciast to jedynie babcine drożdżowe z masłem i wędliną! :D),mało tego przyznał,że moje jagodzianki są najlepsze na świecie. Pozwolcie ,że przytoczę: "No najlepsze,nikt takich nie robi,jagód nie pożałowałaś."," Dobe ciasto,takie puszyste,miękkie,jakby czymś nasączone" :)

Tak więc całym serduszkiem polecam!:)

->Super przepis od Myszy_Klapsiary :*

niedziela, 19 lipca 2009, olciaky

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
zawszepolka
2009/07/19 01:04:51
:) No dobra nastepnym razem robie z kruszonka!
Sliczne :)
-
grazyna1961.only
2009/07/19 08:00:43
Pięknie wyszły z tą kruszonką! A piosenkę znam z czasów, gdy jeździłam na kolonie letnie. Co ja się wtedy jagód nazbierałam w górach!
-
clotz
2009/07/19 08:12:46
No tak. Jagody... ta :D
-
ola_kulinarne
2009/07/19 10:09:06
Wyglądają pysznie, uwielbiam wilgotne drożdżówki z owocami :)
-
szarlotek
2009/07/19 10:45:27
Jestem nie pocieszona, bo borówka dopiero dojrzewa i jeszcze nie nacieszyłam się wypiekami z ich udziałem :( Jagodzianek szczerze zazdroszczę:)))
-
aga-aa
2009/07/19 11:32:23
podziel się co! choć jedną ;)
-
2009/07/19 11:36:09
ej nooo! a ja bylam pewna ze jagodowo nam trw jeszcze tydzien:P strasznie szybko sie skonczylo:] sliczne jagodzianki!
-
olciaky
2009/07/19 12:55:17
Viridianko-Dziękuję,no niestety równiutko miesiąc trwało-jak dla mnie też za mało:)
-
olciaky
2009/07/19 13:29:50
Zawszepolko- dziękuję,dziękuję :D ee tam olej kalorie,nie ma to jak kruszonka ;)
Ago- mam jeszcze dwie,to chcesz?:)
Szarlotku- dziękuję,u mnie pierwsze boróweczki zerwalam,teraz czekam na następne aż dojrzeją-chociaż co ja mówie,one praktycznie nigdy nie dojrzewają,bo zazwyczaj nie mogąc się doczekać zrywam jeszcze nie dojrzałe i kwaskowate:D

Olu- te takie były:)
Clotz- ;d

Grażyno- ja nigdy w górach jagód nie zbierałam,ale napewno kiedyś pojadę i zbiorę:D,podobno tam są inne-lepsze.;D





-
dziwnograj
2009/07/19 14:39:28
Oj :) Moda jagodziankowa - zdecydowanie.


Co do dziadka...Ciasto z wędliną?!
-
olciaky
2009/07/19 17:04:56
Tak własnie tak.on wogole słodkiego to nie:P
a ciasto drożdżowe dla niego- to babcia zawsze piecze prawie,że nie słodkie:)
-
olciaky
2009/07/19 17:16:36
:)
-
2009/07/19 20:38:28
piękności, piękności
-
olciaky
2009/07/19 20:53:00
Dzięki Margot:*
-
olalala77
2009/07/20 23:46:30
No i właśnie dlatego moje drożdżowe ciasto sobie rośnie w misce przykrytej ścierką... Się pyszne śniadanko zapowiada!
-
olciaky
2009/07/23 15:37:54
Olu- tak,przepyszne;)
-
2009/07/30 06:23:30
Piękne jagodzianki ! Drożdżowe wypieki to moje ulubione :)

Taki komplement od dziadka to nie byle co :)
-
olciaky
2009/09/19 23:22:42
Abbro- oj żebyś wiedziała,że nie byle co:P