Blog o ciastach,ciasteczkach i innych słodkościach przygotowywanych przez młodą kuchareczkę
Blog > Komentarze do wpisu

Jagodzianki -przepis stary jak świat.

Co zrobić ,gdy ma się spory zapas świeżych jagód i drożdże?

Oczywiście ,odpowiedź jest prosta- jagodzianki! :)

Wczoraj zachwyciły mnie brioche- jagodzianki Asi,postanowiłam jak najszybciej je zrobić.Był jeden mały problem-nie miałam tyle masła!:o

Niee! oczywiście,że nie dałam za wygraną,odkurzyłam "Kuchnię polską.." ii.. zabrałam sie za robotę:),bo wczoraj miałam  dzień z tych- "Niech sie wali ,niech się pali ,Ja piekę!".

O godzinie 20 przystąpiłam do działania:zaczyn przerósł moje oczekiwania,ciasto wyrosło książkowo.Wymyśliłam sobie,że gdy już pięknie ufromuje moje bułeczki ,to zamiast pieczenia wstawię je do lodówki i.. rano myk do piekarnika:).I tutaj nieskromnie przyznam ,ze miałam świetny pomysł! Jestem pod wrażeniem swojego zmysłu kulinarnego..i swojej pierwszej przygody ze świeżymi drożdżami*.

A przepis?

Cóż.. te jagodzianki zdecydowanie mogę uznać za najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam,nieskromnie (tak znów;P) stwierdze,że są duużo lepsze od tych z najlepszej cukierni w moim mieście.Bo ciasto pychota,bo kruszonki jest tyle ile akurat mi się zamarzy,nadzienie z własnoręcznie zebranych jagód-a nie z kiślu,i co najważniejsze ten zapach unoszący się w domu o poranku-bezcenny:).

* ..jak dotąd prym wiodły sypkie.

 

Podaję więc przepis z moimi (jak zawsze:) drobnymi zmianiami,pierwszy raz  korzystałam z tej książki.

Jagodzianki

15 sztuk

( ciasto było bazą z przepisu na Drożdżówki z owocami z "Kuchni polskiej" wyd. 1997,2006 )

- 50 dag mąki ( połączyłam pełnoziarnistą ze zwykłą)

- 4 dag drożdży

- 10 dag cukru pudru

- szklanka ciepłego mleka ( 200ml)

- 5 żółtek (dałam 4)

- 8 dag masła lub margaryny ( u mnie 7,5 dag masła)

- 80 dag owoców ( 40 dag jagód w moim przypadku,lekko oprószonych cukrem pudrem i mąką ziemniaczną)

- sól

Do posmarowania:

- jajko (robełtane)

Kruszonka:

-> ciężko tu o jakie kolwiek proporcje,ja daje zawsze na oko:)

- cukier

- mąka

- masło

1. Mąkę przesiać. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru,kilkoma łyżkami mleka (5) i łyżką mąki,pozostawić do wyrośnięcia( u mnie trwało to ok. 20 minut,za to bardzo ładnie wyrosły:).

2. Następnie połączyć z pozostałym ciepłym mlekiem,mąką,żółtkami utartymi z cukrem i roztopionym masłem(można dodać również olejek waniliowy,ale mój cukier puder był o aromacie wanilii ,więc pominęłam),posolić,dokładnie wyrobić ciasto (np. hakiem do zagniatania ciasta).Pozostawić do wyrośnięcia ( moje rosło niecałą h).

3. Przygotować jagody.

4. Następnie podzielić wyrośnięte ciasto na kawałki o wadze 5 dag ( mi wyszło  15 po ok. 60 dag),rozpłaszczać i nakładać  po 1 kopiastej łyżce jagód,starannie zalepiać,formować w kulki,rogaliki,kwadraty-czego dusza zapragnie:).

5. Rozgrzać piekarnik, posmarować skłóconym  jajkiem,posypać kruszonką i upiec w gorącym piekarniku.

Smacznego!

Ps: Można również polukrować,ale ja wolę kruszonkę:)

a.. teraz zaleje was fala zdjęć (krok po kroku):

Idealne połączenie dwóch akcji:-)

wtorek, 07 lipca 2009, olciaky

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/07/07 13:15:25
Śliczne! a ile w nich jagód, mniam mniam pyszności :)
-
atina_bc
2009/07/07 13:22:44
pysznie się prezentują:)
-
szarlotek
2009/07/07 13:34:26
Taki pachnący poranek, może uszczęśliwić każdego :) Zatroszczę i pozdrawiam :D
-
blue_megi
2009/07/07 13:49:50
cudne ! :)
-
majanaboxing
2009/07/07 14:27:08
Piękne jagodzianki Olcik ! Dasz jedną ?
-
2009/07/07 14:34:18
a ja wczoraj zjadłam ostatnia zamrozona jagodzianke... buu...
śliczne te Twoje jagodzianki:) i jak widze tez duuuzo kruszonki jak u mnie;)))
-
2009/07/07 14:38:53
Cudne te jagodzianki...upieke koniecznie tylko mam pytanie czy ta szklanka to o pojemnosci 250ml czy 200ml? Bede wdzieczna za odpowiedz:-)
-
zjedz_mnie
2009/07/07 14:58:55
Z tego zalania zdjęciowego, to pierwsze kusi, jak cholera:)
-
magdocentryczna
2009/07/07 15:36:13
Rzeczywiście są piękne, szkoda, że przez internet nie można tez próbować ;P
Ps.: Osobiście coraz częściej przekonuję się, że "przepisy stare jak świat" są jednak najlepsze:)
-
ugotujmy
2009/07/07 16:50:04
zachwycające ta jagodzianki!
i ta twoja skromnośc :-)

bardzo lubię te owoce
-
2009/07/07 18:29:16
o jagodzianki z kruszonką ,jakie pyszne ,jakie pyszne
-
2009/07/07 22:43:12
Przyjemnie wygląda. Kruszonka, oczywiście :D Najlepsze, co może być w wypiekach... Mmmm... Chyba sobie upiekę... kruszonki O.o
-
2009/07/08 12:04:59
na tym zdjęciu co wylewa się tak to nadzienie, to wyglądają obłędnie te jagodzianki :)
-
olciaky
2009/07/08 17:13:37
Majanko- zachowałam jedną dla Ciebie:)
Miętówko- dziękuję.fakt nie żałowałam jagód:)
Basillus- ja pamiętam jak kiedyś moja babcia piekła mi na deser kruszonkę-taką samą:P
Margot- :D
Ugotujmy- hehe no ostatnio nie grzeszę skromnością:P,cieszę się:)
Magdo- a wiesz,że po wypróbowaniu tego właśnie przepisu postanowiłam piec więcej z "Kuchni polskiej" ,przepis świetny:)

Zjedz_mnie- hyhy:Pmiało.

Sylwuś- u mnie 200 ml:)

Viridianko- dokładnie tak,bo kruszonkę to my luuubimy! :))

Blue-megi,Atinko,Aklat - dziękuję Wam kochane:)


Szarlotku- święte słowa:*







-
zawszepolka
2009/07/08 17:58:07
A wlasnie chcialam Cie namowic na wspolne piecznie ze mna i z Margot jagodzianek :) Bo mowilas ze zawsze pieczesz sama :P A tu prosze wyprzedzilas nas :) I to z jakimi jaogdziankami! :) Pyszne!
-
majazteca
2009/07/08 18:14:53
Wszedzie tylko jagodzianki i jagodzianki :) Ja tez chce! Twoje wygladaja przepysznie. A to nadzionko z jagod ...uwielbiam jak jest ich tak duzo :) Rewelacja! :)
-
olciaky
2009/07/08 20:15:27
Polko- haha a widzisz :)
ale..wiesz ja zawsze chętna jestem jeśli chodzi o pieczenie jagodzianek,więc piszcie tylko kiedy,a chętnie z wami je upiekę,bo mam spoory zapas jagód:)

Majuzteco- dziękuję,fakt .. wszędzie dookoła jagodzianki ,więc i ja nie mogłam byc gorsza:d
-
kred.ka
2009/07/08 21:39:50
Przepiekne! I jak pełno napakowane! Ja tez jestem z nadzienio-wyjadaczyów:)
-
kred.ka
2009/07/08 21:40:53
a, i świetne zdjęcia! Szczególnie pierwsze:)
-
olalala77
2009/07/09 00:14:16
Jaaagodzianki! Pycha ;)! I ta kruszonka, ojj, ale głodna się zrobiłam...
-
pani_tereska
2009/07/09 11:01:31
Bardzo mnie cieszy jak ktoś nie boi się przedstawiać tradycyjnych przepisów. Jeszcze w taki sposób, aż ślinka cieknie :)
Pozdrawiam serdecznie.
-
olciaky
2009/07/11 19:58:40
Kredko- to tak jak ja..:P i dzięki za pochwałę:)

Olu- :)
Pani Teresko- właśnie jestem na etapie korzystania ze starych przepisów,po raz kolejny się przekonałam,że są warte uwagi.